Prima "mare" masura luata in 2005 de ministrul liberal al Culturii, Mona Musca, a fost sa taie bugetele pentru actiuni culturale ale Directiilor Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National. Era masura unui ministru al Culturii car
Prima "mare" masura luata in 2005 de ministrul liberal al Culturii, Mona Musca, a fost sa taie bugetele pentru actiuni culturale ale Directiilor Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National. Era masura unui ministru al Culturii care nu iubea cultura si ii dispretuia pe oamenii de cultura.
Nu era doar masura unui turnator, ci masura razbunatoare a neputintei unui ministru al Culturii care in dreptul numelui sau nu avea nici o isprava culturala. Limbutia ei a dus-o, pana la urma, acolo unde ii era locul, scotand-o pe usa din dos a vietii publice.
Urmatorul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, ale carui fapte culturale nu sunt cu mult mai prejos decat ale Monei Musca, a continuat opera de demolare a culturii, nerevenind asupra masurii de "eradicare" a bugetului Directiilor Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National pentru actiuni culturale, lasand aceste institutii nu doar neputincioase, ci si intr-o contradictie functionala, ele nemaiputand sa-si respecte atributiile statutare.
Desi toti liberalii vorbesc pe toate coclaurile despre descentralizare, ei au luat banii de la judete si i-au centralizat intr-o institutie numita Fondul Cultural National, care cheltuieste pentru propria-i functionare aproape atati bani cati aloca pentru proiecte culturale la nivel national.
Este limpede ca se doreste un control centralizat al fondurilor existente pentru a putea fi satisfacuta clientela politica a liberalilor.
Culmea tupeului liberal s-a putut vedea recent la o convocare la minister a directorilor Directiilor Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National. In dispretul lor fata de cultura, liberalii au anuntat la aceasta convocare, nici mai mult, nici mai putin, decat desfiintarea Directiilor Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National si transformarea lor in nu se stie ce fel de inspectorate pentru patrimoniu, tripland astfel responsabilitati pe care le are si Politia, care are compartimente pentru patrimoniu, si Inspectoratele de Stat in Constructii, care au si ele responsabilitati in acest sens.
Cum insa in fruntea Ministerului Culturii au ajuns adversari ai culturii, oameni care nu mai vad spectacole de teatru, nu mai pun mana pe o carte etc., e firesc ca acestia sa doreasca sa propuna sa faca ceea ce stiu ei mai bine: politie. Este culmea ridicolului sa doresti sa faci politie culturala in Romania lui 2007.
Politrucii liberali insa n-au nici un fel de scrupule. Ceea ce n-au facut nici stalinistii fac liberalii: politie culturala. In loc sa gaseasca solutii sa sprijine cultura prin institutiile prin care, de fapt, traieste si ministerul, desfiinteaza Directiile Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National. In perspectiva acestei logici ar trebui poate ca si Ministerul Culturii si Cultelor sa se transforme in Ministerul de Interne al Culturii. Suna mult mai potrivit si se potriveste mult mai bine cu ambitiile celor care administreaza.
Pentru astfel de initiative sunt necesare dezbateri publice. Cultura nu poate ramane pe seama unor dusmani ai culturii.
Este necesara o solidaritate a oamenilor de cultura, a celor care cred in cultura, pentru a apara cultura de acesti noi stalinisti ai culturii cu blana de liberali!


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.