In cadrul Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European a fost prezentata recent Propunerea de regulament a Parlamentului European si a Consiliului privind statisticile referitoare la produsele fitosanitare.
In cadrul Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European a fost prezentata recent Propunerea de regulament a Parlamentului European si a Consiliului privind statisticile referitoare la produsele fitosanitare. Propunerea vizeaza un pachet de masuri menite sa reduca riscurile pentru sanatatea umana si pentru mediu provocate de utilizarea pesticidelor.
Statele membre vor fi nevoite sa realizeze rapoarte periodice care sa contina estimari privind cantitatile totale de grupe majore de pesticide plasate pe piata in scop agricol, respectiv neagricol. Transmiterea de rapoarte pentru fiecare recolta se face odata la cinci ani.
"Este nevoie insa ca regulamentul sa permita o flexibilitate cat mai mare, astfel incat statele care colecteaza deja date legate de utilizarea agricola pe o perioada mai scurta de timp sa nu fie afectate de schimbarea legislatiei. Trebuie sa ne asiguram ca aceste statistici sunt armonizate la nivelul Uniunii Europene fara sa fie afectata acuratetea datelor deja existente in unele tari", spun europarlamentarii.
Informatiile vor fi folosite de statele membre si de Comisia Europeana pentru a calcula riscurile provenite din utilizarea pesticidelor si eficacitatea masurilor adoptate in Strategia tematica a UE privind utilizarea durabila a produselor fitosanitare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.