Invitati la zilele orasului Chisinau, reprezentantii oraselor Bacau, Navodari si Targu-Mures au fost opriti vineri seara sa intre in Re­pu­blica Moldova de catre granicerii vamei Leuseni. Si asta, desi cetatenii romani pot intra
Invitati la zilele orasului Chisinau, reprezentantii oraselor Bacau, Navodari si Targu-Mures au fost opriti vineri seara sa intre in Re­pu­blica Moldova de catre granicerii vamei Leuseni. Si asta, desi cetatenii romani pot intra in Republica Mol­do­va doar pe baza de pasa-port, fara a avea nevoie de documente suplimentare. Vamesii moldoveni le-au cerut ro­ma­nilor sa le arate invitatiile in ori­gi­nal, desi acestea au fost trimise prin fax de la Chisinau. Viceprimarul Bacaului, Constantin Scripat, a declarat ca vamesii moldoveni le-au ras in nas, invitandu-i sa plece inapoi in Romania. Vestea ca la Leuseni accesul oficialilor romani in Moldova este impiedicat a provocat un scandal de proportii la Chisinau, primarul liberal Dorel Chirtoaca acuzand "puterea comunista" de manevre contra romanilor.   IN AFARA ACORDURILOR BI­­­LATERALE. Primarul Chisi­na­­u­­­lui a mentionat ca a luat le­gatura cu autoritatile de frontiera de la Leuseni si i s-ar fi raspuns ca "asa este ordinul". Nici demersu­rile in­tre­prinse pe langa au­to­ritatile centrale de la Chisinau nu au avut nici un rezultat, deoarece, sustine Dorin Chirtoaca, "nimeni nu a do­rit sa rezolve problema sau nu a ras­­puns la telefon", cum a fost ca­zul in incercarea de a prezenta si­tua­tia presedintelui Republicii Mol­dova, Vladimir Voronin. Minis­te­rul de Externe de la Bucuresti apreciaza ca este vorba despre "un gest neamical la adresa Romaniei, in esenta politic, dupa toate aparen­tele premeditat, al unor oficia­li­tati moldovenesti". Po­tri­vit ministru­lui Adrian Cio­ro­ia­nu, prin acest gest, care contra­vine in mod clar va­lorilor europene, "s-a dorit, foarte pro­babil, si o incercare de submi­na­re a autoritatii primarului Chirtoa­ca".   FARA EXPLICATII. Pre­se­din­tele Traian Basescu a fost si el in­vi­tat la Chisinau, dar a refuzat in ultimul moment sa mai mearga, precizeaza Realitatea TV. Afland despre incident, presedintele a ca­talogat drept "inadmisibil" incidentul, adaugand ca este "ingrozi­tor ce se intampla". Potrivit Minis­te­rului de Externe, delegatiile n-au fost lasate sa treaca nici dupa in­ter­ventia consulului roman la Chi­si­nau, iar vamesii nu au oferit nici o explicatie pentru gestul lor.   Invitati la Chisinau In acest an, la Sarbatoarea "Hramul Chisinaului", si-au anuntat prezenta reprezentanti din 14 orase din Romania, din municipiul Bucuresti, orasele Petrosani, Pitesti, Suceava, Bacau, Targu-Mures, Navodari etc., conduse, in mare parte, de primari sau de viceprimari. Conform primarului orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca, delegatiile oraselor invitate din Ucraina, de exemplu, nu au avut nici o problema la trecerea frontierei. Liberal, Chirtoaca a fost ales primar in iunie anul acesta, consfintind astfel infrangerea comunistilor. Absolvent de Drept, el este considerat un lider de tip nou pentru Republica Moldova.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.