Dincolo de zarva starnita de modalitatea (cel putin discutabila) in care deja celebrul film avandu-i drept protagonisti pe fostii ministri Muresan si Remes a ajuns pe micile ecrane, este evident ca de mult timp nu am avut de-a face cu o lovitura medi
Dincolo de zarva starnita de modalitatea (cel putin discutabila) in care deja celebrul film avandu-i drept protagonisti pe fostii ministri Muresan si Remes a ajuns pe micile ecrane, este evident ca de mult timp nu am avut de-a face cu o lovitura mediatica cu impact atat de puternic asupra opiniei publice romanesti. Indraznesc sa spun, de la prezentarea celebrelor cadavre de mame cu prunci pe piept, in decembrie 1989. Poate ca imaginile au fost si acum trucate; poate ca Muresan nu a strecurat in geanta lui Remes un plic continand
15.000 de euro, ci un dosar cu acatiste; poate ca nu s-a discutat despre numere ale unor dosare de licitatie, ci despre pariuri
la loterie. Indiferent ce se va intampla de acum incolo, in mentalul colectiv va ramane pentru multi ani intiparita imaginea devastatoare a unui ministru care, intr-o bodega, primeste in mod ordinar spaga de la un fost ministru (la randul sau, cu imagine destul de terfelita). Pe parcursul serii de miercuri, cred ca am vazut secventele respective, reluate de diferite canale, de vreo douazeci de ori. Opinia publica, fie ca ne place sau nu, nu opereaza cu prezumtia de nevinovatie.
Daca urmarirea penala si-ar fi desfasurat cursul firesc si, intr-un timp rezonabil (ceea ce la noi nu se prea intampla), tribunalul l-ar fi gasit vinovat pe Remes, efectul asupra opiniei publice ar fi fost mult mai mic. Adversarii actualului guvern ar fi cerut demisia prim-ministrului si alegeri anticipate, simpatizantii ar fi sustinut ca este inca o razbunare politica pusa la cale prin intermediul justitiei, autoritatea guvernului ar fi fost stirbita intr-o oarecare masura, dar nimic cu adevarat iremediabil nu s-ar fi intamplat.
Asa cum au decurs lucrurile, Calin Popescu Tariceanu si, impreuna cu el, partidul pe care il conduce se afla acum intr-o situatie insutit mai dificila. Sa ne amintim ca Decebal Traian
Remes a fost unul dintre ministrii CDR cu cea mai scazuta popularitate (la concurenta cu actualul comesean din Piata Dorobanti) din guvernarea 1997-2000. Ca acest politician a parasit, imediat dupa iesirea de la guvernare, PNL, partid in care avea sa revina, dupa un periplu de tipic traseist, abia o data cu revenirea la putere. Practic, asumandu-si riscul de a-l numi membru al cabinetului pe acest personaj, Tariceanu a andosat, din perspectiva perceptiei publice, toate pacatele trecute si viitoare ale lui Remes. Ar fi trebuit ca acesta sa aiba o prestatie exemplara la Ministerul Agriculturii pentru ca alegerea facuta sa nu-i aduca premierului consecinte negative.
socata dupa vizionarea imaginilor televizate, opinia publica nu se va multumi sa-si indrepte oprobriul asupra ministrului demisionar. Cel mai probabil este ca imaginea certitudinii vinovatiei se va extinde, prin difuziune, mai intai asupra celorlalti ministri acuzati de coruptie si, imediat, asupra intregului guvern - care oricum avea o cota de incredere redusa. Am citit primele reactii ale publicului in rubricile de comentarii ale paginilor de internet - invectivele se refera la fostul ministru intr-o proportie infima, iar grosul se adreseaza premierului, guvernului, partidului.
Daca ultimele sondaje de opinie indicau o oarecare tendinta de redresare a cotei electorale a PNL, iar partidul se simtea oarecum stapan pe situatie dupa esecul motiunii de cenzura, ma astept ca efectul ultimei (deocamdata) productii TV din seria cu ardeleni sa produca efecte mult mai severe decat neinspirata suspendare a presedintelui din primavara. Contextul recentelor avertismente venite de la Bruxelles (coincidenta sau nu, simultan cu difuzarea infamanta), legate tocmai de Ministerul Agriculturii, nu vor face decat sa toarne gaz peste focul aprins in curtea Palatului Victoria.
Asadar, daca instrumentarea urmaririi penale declansate prin autodenuntul afaceristului
Ciorba l-a vizat pe Remes,
lovitura mediatica aplicata miercuri loveste in premierul Tariceanu si, implicit, in PNL. Daca e sa ne intrebam unde se gaseste sursa scurgerii de informatii din dosarul DNA (ca si cum asta ar mai conta), va trebui sa ne uitam cine este principala victima.

Mircea Kivu este sociolog


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.