Exploatarea padurii se face cu mari nereguli chiar in Parcul National Ceahlau si mai ales in imprejurimile acestuia, este concluzia care se poate trage dupa controlul efectuat, recent, de Garda Nationala de Mediu.
"Au fost verificate din punct
Exploatarea padurii se face cu mari nereguli chiar in Parcul National Ceahlau si mai ales in imprejurimile acestuia, este concluzia care se poate trage dupa controlul efectuat, recent, de Garda Nationala de Mediu.
"Au fost verificate din punct de vedere al protectiei mediului un numar de 10 societati comerciale si o persoana fizica, aplicandu-se 6 amenzi contraventionale in valoare totala de 65.000 lei. In urma controalelor efectuate, s-a constatat ca nu toate activitatile de exploatare forestiera verificate sunt reglementate din punct de vedere al protectiei mediului, existand si unele deficiente in ceea ce priveste gestionarea deseurilor lemnoase", se arata intr-un raspuns primit de la Garda de Mediu. Natura a desavarsit ceea ce oamenii au inceput in Parcul National Ceahlau, producand doboraturi masive de arbori in padurea din aria protejata. In perioada ianuarie-martie 2007, vantul a doborat toti arborii de pe circa 37,7 ha si a afectat partial o suprafata de circa 773 ha. Avand o cantitate mare de material lemnos in aceste doboraturi, Administratia Parcului National Ceahlau a sistat in aceasta vara, in premiera, exploatarea forestiera de pe trei partizi cu arbori sanatosi, de pe care urma sa se extraga 5.742 metri cubi de lemn, dupa cum ne-a informat Gheorghe Lalau, presedintele Administratiei Parcului National Ceahlau. "Oprirea de la exploatarea arborilor sanatosi a fost facuta in premiera si a fost argumentata de faptul ca parcelele se aflau intr-o zona in care putea fi afectata flora si fauna. Mai mult, aparand exploatarile din doboraturile de vant, am considerat ca nu mai este cazul sa doboram cu mijloace mecanice alti arbori", a declarat Gheorghe Lalau.
Printre masurile dispuse de Garda Nationala de Mediu se afla si doua referitoare la Administratia Parcului National Ceahlau, care trebuie sa actualizeze si sa vizeze "regulamentul si planul de management pentru aria naturala protejata, ca urmare a aparitiei OU 57/2007". Abia la un an dupa ce se vor intampla aceste lucruri, exploatarile silvice din aria protejata vor avea in vedere conservarea ecosistemelor. "Obligatoriu, dupa aprobarea planului de management, in termen de un an, amenajamentele silvice vor fi revizuite in sensul exploatarii masei lemnoase prin prisma conservarii ecosistemelor existente in parc, dintre care cel mai important este padurea", a incheiat Gheorghe Lalau.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.