Sarbatorile Iasiului sunt in toi. Cateva zeci de mii de pelerini sunt deja sositi la Iasi, pentru ziua Hramului Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Sfanta Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Astazi sunt asteptate alte sute de mii de oameni. P
Sarbatorile Iasiului sunt in toi. Cateva zeci de mii de pelerini sunt deja sositi la Iasi, pentru ziua Hramului Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Sfanta Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Astazi sunt asteptate alte sute de mii de oameni. Primaria ieseana, cu sprijinul Armatei, a pus la dispozitie corturi militare mari unde se poate dormi. Pelerinii asteapta cu nerabdare slujba de duminica, masa de hram, super-artificiile si concertul cu Al Bano. Primaria Iasi a pregatit cel putin 70.000 de sarmale pentru traditionala Masa a Pelerinilor, care va avea loc duminica dimineata dupa incheierea slujbei.
Måine, romånii de pretutindeni o praznuiesc pe Sfånta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox romån. Ca in fiecare an, in aceste zile, sute de mii de credinciosi din tara, dar si din strainatate vin la Iasi pentru a participa la procesiunile care se desfasoara cu acest prilej in capitala Moldovei. Anul acesta, este adusa spre venerare måna Sfåntului Ioan Gura de Aur de la M anastirea Varlaam, din Complexul Meteora, Grecia.

Desi romanii cunosc aproape pe dinafara istoria sfintei si a moastelor, astazi va prezentam cateva informatii interesante despre rarele momentele in care, din diferite motive, moastele Cuvioasei Parascheva au fost scoase de la locul lor si purtate prin tara.

Din cauza razboiului, evacuare spre sudul tarii
In primavara anului 1944, cand la Iasi se pregatea evacuarea din cauza razboiului, s-a pus problema ducerii sfintelor moaste la Manastirea Turnu din Eparhia Ramnicului, acolo unde se aflau vremelnic la adapost si moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. De ce n-au ajuns acolo, nu se cunoaste exact. Se stie insa doar ca racla cu moastele Cuvioasei Parascheva a poposit la Manastirea Samurcasesti (Ciorogarla), de langa Bucuresti, in perioada 10 aprilie - sfarsitul lunii octombrie 1944. Sfintele moaste au fost insotite de o escorta militara si de preoti de la Catedrala Mitropolitana din Iasi. In perioada 27 octombrie - 13 noiembrie 1944 au fost duse in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Pe drumul de intoarcere au trecut prin urmatoarele localitati: Ploiesti, Buzau, Ramnicu Sarat, Focsani, Bacau, Piatra Neamt, manastirile Varatec, Agapia, Neamt. Ajung la Iasi in 26 noiembrie, unde sunt intampinate de Mitropolitul Irineu Mihalcescu si de numerosi clerici si mireni. Au fost primite cu multe lacrimi si flori, cu inflacarate cuvantari, asa cum se mentioneaza in presa vremii.

Strabatånd Moldova secetoasa, insotite de Teoctist
O alta perioada de absenta a sfintelor moaste din Iasi a fost in vara anului 1947. O vara fierbinte, care odata cu problemele de pe urma razboiului aducea si o seceta nemiloasa care inrautatea si mai mult viata. Pentru ca mila lui Dumnezeu sa se arate din nou peste poporul Sau, multi preoti si credinciosi cereau insistent o procesiune cu Sfintele Moase ale Cuvioasei Parascheva prin Moldova. Atunci s-a desfasurat cea mai mare procesiune religioasa de pe pamantul Moldovei.

Ea s-a derulat in doua etape. Mai intai in judetul Iasi (sfarsitul lunii mai - 10 iunie), iar apoi in judetele Vaslui, Roman, Bacau, Neamt si Baia - pana la sfarsitul lunii august. La procesiune au luat parte multi clerici de la Catedrala Mitropolitana din Iasi si de la parohii, in fruntea lor aflandu-se Arhimandritul Teoctist Arapasu, fostul Patriarh al Bisericii noastre.

Minunea de pe imasul de la Radaseni
Nu insiram toate localitatile pe unde a trecut procesiunea in acele zile, dar vom aminti de: Roman, Piatra Neamt, Targu Neamt, Manastirea Neamt - unde au poposit doua zile, Leghin, Pipirig, Vanatori, Neamt, Boroaia, Rasca, cu popas la manastirea din localitate, Baia, Falticeni, unde moastele au poposit timp de o noapte in Biserica Adormirea Maicii Domnului din sat - Radaseni, Malini, Manastirea Slatina. Batranii satului Radaseni povestesc cum s-a oprit procesiunea cu Sfintele Moaste si pe imasul satului. Acolo au iesit toti satenii, imbracati in haine de sarbatoare, cu prapori si flori pentru a intampina pe ocrotitoarea Moldovei. Dupa ce s-au facut rugaciuni si sfintele ei moaste au plecat spre Slatina, deasupra satului s-au adunat nori de ploaie si a plouat. Era cu adevarat o minune, caci de mai multe luni de zile nici un strop de ploaie nu mai udase pamantul satului, iar efectele secetei erau deja dezastruoase.


Iasiul a devenit pentru trei zile capitala religioasa a Romaniei Sarbatorile Iasiului sunt in toi si se apropie momentul culminant, care va fi marcat duminica. Este vorba de Hramul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Sfanta Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Cateva zeci de mii de pelerini sunt deja sositi la Iasi, iar vineri si sambata sunt asteptate alte sute de mii de oameni. Centrul orasului este arhiplin, iar autoritatile sunt in alerta permanenta pentru ca toata lumea sa se poata bucura de aceste evenimente din capitala Moldovei. Vineri, vremea a fost buna, iar toata lumea, de la autoritati pana la cel mai necajit pelerin, se roaga sa nu vina peste Iasi frigul si ninsorile care au fost deja prognozate. Daca va fi frig, Primaria ieseana, cu sprijinul Armatei, a pus la dispozitie corturi militare mari unde se poate dormi. Pelerinii asteapta cu sufletul la gura momentele culminante: slujba de duminica, masa de hram, super-artificiile, concertul cu Al Bano. Politicienii asteapta sa mearga la slujba, unde sa fie vazuti de popor, dupa care sa participe la balul organizat de primarie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.