Noi episoade ale filajului in care "Imparatul" Decebal Traian Remes primeste spaga 15.000 de euro, asezonati cu palinca si carnati, plus speranta la o "masina puternica", daca "rezolva tot", au iesit la lumina pe internet.
Parlamentarii nu-si d
Noi episoade ale filajului in care "Imparatul" Decebal Traian Remes primeste spaga 15.000 de euro, asezonati cu palinca si carnati, plus speranta la o "masina puternica", daca "rezolva tot", au iesit la lumina pe internet.
Parlamentarii nu-si dau inca ghes sa investigheze cum de a ajuns pe piata "scurtmetrajul spagii Muresan-Remes" si nici sa identifice serviciul secret care a facut filajul si filmarea.
Confruntandu-se pentru prima data cu nemultumiri si critici puternice venite din interiorul PNL, liderii liberali au gasit solutia remanierii. Contestatiile vin si din partea Opozitiei, liderul PSD spunand, de pilda, ca Guvernul trebuie remaniat de tot.
la cateva ore dupa ce presedintele TVR, Alexandru Sassu, a avut un acces de etica si a interzis difuzarea in intregime a materialului pe care postul national il detinea in exclusivitate, pe site-ul american dailymotion.com, unde oricine poate publica materiale filmate, sub protectia anonimatului, utilizatorul "geositeo" a dat pe fata ce nu a reusit o televiziune nationala. Misterul se mentine in jurul sursei materialului filmat, pentru ca "geositeo" si-a creat un cont atent periat de orice date de identificare si nici un serviciu secret nu si-a revendicat paternitatea filajului.
Pe 31 august, afaceristul Gheorghe "Ghita" Ciorba il suna pe fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, ca sa verifice in ce stadiu sunt tratativele cu Remes. Ciorba il imboldeste pe Muresan sa grabeasca lucrurile cu Remes: "Spune-i, misca-te, ma omule, ca amu' e momentul... E si pentru binele lui!"
Pe 10 septembrie, Ciorba suna diferite persoane care sa-i faca rost de 100-200 de litri de palinca "de-aia veche", de un vitel si de un purcel, pentru ca trebuie sa i le duca lui Remes, caruia "ii place sa bea".
Pe 13 septembrie, Muresan o suna pe nevasta lui Remes, Steliana, sa aranjeze livrarea ploconului de la Ciorba. Ghinion - doamna este in Bucuresti, in timp ce fostul ministru vine val-vartej la Baia Mare, cu "niste chestii de pus in frigider". Doamna Remes nu devine curioasa si ii spune lui Muresan sa rezolve cu menajera. Muresan si Ciorba sunt filmati cum descarca sprinteni lazi la usa casei lui Remes.
Pe 23 septembrie are loc intalnirea dintre Remes si Muresan, filmata la o cafenea din Bucuresti si care a fost difuzata si de TVR. In plus, imaginile de pe internet arata clar si plicul care ar putea contine 15.000 de euro la care se face referire in discutii. Dupa intalnire, Ciorba il suna pe Muresan si pluseaza: "Spune-i ca-i dam si o masina puternica, daca le rezolva pe amandoua".
Cel mai relevant episod este cel al discutiei dintre Muresan si Ciorba, de pe 5 octombrie. Muresan fusese deja chemat la DNA. Cei doi isi pun la punct povestea pe care sa le-o serveasca procurorilor. Isi evalueaza punctele slabe: telefoanele interceptate, livrarea palincii si carnii si intalnirea de la cafenea. Gasesc scuze pentru toate, iar Muresan e sigur ca procurorii nu pot dovedi cei 15.000 de euro, pentru ca el i-a desenat lui Remes pe o hartie, nu i-a spus direct. Concluzia lui Muresan: "Da-i in p... ma-sii, ca nu se intampla nimic. Stai linistit".
Spusele lui Muresan par sa se adevereasca. Parlamentarii nu dau semne ca ar dori sa lamureasca macar originea filajului. Senatorul liberal Radu Stroe, presedinte al comisiei parlamentare mixte pentru supravegherea activitatii SRI, ne-a declarat ca nu i se pare necesar sa convoace comisia "special pentru acest aspect", mai ales ca SRI a dat un comunicat oficial in care preciza ca "nu are nici o legatura cu acest subiect, cu executarea autorizatiei din acest caz, cu redarile si filmarile". Pe de alta parte, SRI este contrazis de seful DNA, Daniel Morar, care a declarat imediat dupa difuzarea imaginilor ca nu stie cum au ajuns la televiziunea publica, dar ca "in organizarea flagrantului au fost implicate mai multe institutii: procuratura, politie si SRI". De vreme ce Morar a precizat ca in actiunea de filaj a fost implicata si politia, aspectul ar trebui sa-i fie cunoscut ministrului de Interne, Cristian David. Acesta insa a negat ieri ca si-ar fi dat acordul pentru filaj: "Hotarat, nu am semnat asa ceva. Este o intoxicare venita pe canale specifice ale DNA, care incearca sa atraga atentia de la actul penibil de justitie".
Titu Gheorghiof, deputat PNL si membru in comisia parlamentara pentru supravegherea activitatii SRI, ne-a spus ca filajul ar fi putut fi facut de celelalte directii de informatii aflate pe langa Ministerul Apararii, Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne. In cazul acestora exista o problema: nu sunt supuse controlului parlamentar asa cum este SRI. Teoretic, ar fi de competenta comisiilor de aparare din Senat si Camera Deputatilor, insa regulamentul Parlamentului prevede ca "nu poti sa faci o actiune de monitorizare a directiilor, ci doar a ministerelor din care fac parte", explica presedintele comisiei de aparare din Senat, social-democratul Cristian Diaconescu. Pe de alta parte, democratul Cezar Preda, membru in comisia de aparare din Camera Deputatilor, socoteste ca "nu trebuie intrunita nici o comisie, fiindca ar fi in interesul infractorilor".
Posibile sanctiuni la TVR
Comisia de etica si arbitraj din cadrul Televiziunii Romane s-a intalnit ieri si urmeaza sa ii audieze sau eventual sa ii sanctioneze marti pe cei care au decis sa transmita "scurtmetrajul spagii Muresan-Remes". Rodica Culcer, directorul stirilor TVR, nu va merge la audieri, ci doar va raspunde in scris comisiei. In orice caz, ea i-a solicitat presedintelui director general al Televiziunii, Alexandru Sassu, sa revina asupra consideratiei potrivit careia "nu este corecta, legala si oportuna" difuzarea imaginilor din episodul II al "scurtmetrajului". Ca argumente, Rodica Culcer a invocat ca informatiile deja au devenit publice, iar peste 4000 de persoane au votat pe site-ul TVR ca ar trebui prezentate.
Organizatia APADOR-CH si-a exprimat ieri nemultumirea fata de decizia lui Alexandru Sassu "de a interzice difuzarea pe post a celui de-al doilea episod al materialului despre fostul ministru al Agriculturii". In opinia organizatiei, "aceasta decizie inseamna cenzura, masura ce ar putea fi justificabila numai daca ar fi vorba de un pericol real si demonstrabil la adresa sigurantei nationale, ceea ce evident nu este cazul". In finalul protestului semnat de APADOR-CH, organizatia cere demisia sau demiterea lui Sassu din functia de presedinte director general al TVR.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.