Fostul vicepresedinte american Al Gore si Grupul interguvernamental de experti ONU pentru schimbari climatice (IPCC) sunt castigatorii de anul acesta ai Premiului Nobel pentru Pace.

Academia Regala de la Oslo i-a desemnat ieri pe Al Gore,
Fostul vicepresedinte american Al Gore si Grupul interguvernamental de experti ONU pentru schimbari climatice (IPCC) sunt castigatorii de anul acesta ai Premiului Nobel pentru Pace.

Academia Regala de la Oslo i-a desemnat ieri pe Al Gore, fostul vicepresedinte al SUA din timpul administratiei Clinton, si pe expertii din Grupul interguvernamental al ONU pentru schimbari climatice (IPCC), castigatori ai Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta. Castigatorii au fost recompensati pentru eforturile lor de a avertiza in legatura cu riscurile determinate de schimbarile climatice si de a organiza la nivel global lupta pentru combaterea efectelor acestor schimbari.
Gore si IPCC au fost alesi castigatori dintr-un total de 181 de personalitati si organizatii propuse pentru aceasta inalta distinctie. "Acest premiu este cu atat mai semnificativ cu cat am onoarea sa il impart cu Grupul interguvernamental de experti ONU pentru schimbari climatice - un prestigios grup stiintific dedicat imbunatatirii intelegerii de catre noi a crizei climatului, un grup ai carui membri au muncit cu devotament timp de multi ani", a declarat Al Gore. El a mai anuntat ca, impreuna cu sotia sa, Tipper, a hotarat sa doneze partea sa din premiu (in valoare totala de 1,5 milioane de dolari) unei organizatii nonprofit din SUA, Alianta pentru Protectia Climei.
Castigarea Premiului Nobel pentru Pace incununeaza seria de distinctii primite de Al Gore pentru a atrage atentia asupra incalzirii globale, intre care se numara si Premiul Oscar obtinut de documentarul sau, "Un adevar care deranjeaza".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.