Bucurestenii vor plati mai mult pentru apa calda si caldura furnizate de RADET.
Majorarea de pret, aprobata ieri de CGMB, va intra in vigoare de la 1 noiembrie a.c.
Pretul gigacaloriei ar putea scadea la anul, dupa infiintarea AMEREB.
Bucurestenii vor plati mai mult pentru apa calda si caldura furnizate de RADET.
Majorarea de pret, aprobata ieri de CGMB, va intra in vigoare de la 1 noiembrie a.c.
Pretul gigacaloriei ar putea scadea la anul, dupa infiintarea AMEREB.
Bucurestenii vor plati de la 1 noiembrie mai mult cu 10% pentru agentul termic, adica apa calda si caldura furnizate de RADET. Majorarea a fost aprobata, ieri, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), la cererea RADET. Tot ieri, CGMB a stabilit ultimele detalii pentru infiintarea Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare in domeniul Energiei Bucuresti (AMEREB).

Populatia suporta doar o parte din majorare
Pretul gigacaloriei, platit de populatie, care se va aplica de la 1 noiembrie, va fi de 119 lei, fata de 107,5 lei, cat este in prezent. RADET a solicitat o crestere cu 40% a tarifelor pentru transportul si distributia energiei termice de la CET-uri, unitatile de productie, pana la locuintele bucurestenilor. Cresterea a fost justificata prin majorarea costurilor cu energia electrica, apa etc. si faptul ca RADET nu a mai obtinut o crestere din luna martie 2006. Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor de Gospodarire Comunala (ANRSC) aprobat o majorare de numai 28% a pretului gigacaloriei, cu toate argumentele aduse de RADET. Din majorarea de 28%, populatia va suporta numai 10%, iar restul va fi acoperit cu fonduri de la bugetul local.

Facturi mai mari la intretinere
Directorul RADET, Virgil Ramba, a explicat ca valoarea facturilor platite de o familie care locuieste intr-un apartament de trei camere va creste de la 140-150 la 160 de lei lunar. In prezent, regia inregistreaza piederi tehnologice de 22%, care sunt incluse in tarif. In urmatorii ani regia vrea sa micsoreze pierderile la 15%, prin investitii in modernizarea sistemului. Pana acum au fost reparate numai 10% din retele, urmand ca restul sa intre in reabilitare in anii viitori.

Agentie pentru eficientizare
Consilierii generali au aprobat, tot ieri, infiintarea Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare in domeniul Energiei Bucuresti (AMEREB). Aceasta institutie va fi independenta, dupa ce o parte dintre edili au insistat ca ea sa fie subordonata Primariei Capitalei. In urma unei dezbateri publice, s-a ajuns la concluzia ca AMEREB este mai bine sa fie independenta.
Tarif gigacalorie
Tariful la gigacalorie ar putea scadea peste aproape un an, dupa ce se va infiinta AMEREB, al carei scop este eficientizarea producerii si distributiei agentului termic. Dupa ce CET-urile vor fi preluate de municipalitate, aceasta va putea controla pretul gigacaloriei, care ar putea scadea, la nivelul Capitalei. Micsorarea tarifului ar fi putut avea loc mai devreme daca nu s-ar fi intarziat infiintarea AMEREB si cedarea CET-urilor catre Primaria Capitalei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.