Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a demisionat ieri din functie, la cererea premierului Calin Popescu Tariceanu. Decizia este  urmare a acuzatiilor de trafic de influenta formulate de Parchetul General si a imaginilor difuzate de pos
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a demisionat ieri din functie, la cererea premierului Calin Popescu Tariceanu. Decizia este urmare a acuzatiilor de trafic de influenta formulate de Parchetul General si a imaginilor difuzate de postul public de televiziune.
Demisia vine intr-un context sensibil, la o zi dupa ce Comisia Europeana a avertizat Romania ca risca aplicarea clauzei de salvgardare pe agricultura si pierderea a 100 milioane de euro. Termenul acordat de CE pentru rezolvarea problemelor este de o luna de zile. Iar acum se va pierde timp si cu numirea unui nou ministru. De altfel, al patrulea oficial care va ocupa aceasta functie, in ultimul an, dupa Gheorghe Flutur, Dan Motreanu si Decebal Traian Remes. Surse ministeriale au declarat pentru Mediafax ca inlocuitor ar putea fi numit deputatul Dan Radu Rusanu."De un an nu avem cu cine sa discutam"Principalii nemultumiti de aceste schimbari sunt reprezentantii patronatelor din industria alimentara si asociatiile din domeniul agriculturii.
Acestia spun ca viitorul ministru va avea nevoie de o perioada de acomodare, ceea ce va determina intarzieri in domeniu.
"In ultimul timp s-au schimbat trei ministri si schimbarile astea noi le vom plati. Avem zeci de probleme care trebuie rezolvate si este un an de cand nu putem discuta cu nimeni. Abia ii explicasem lui Remes anumite probleme si il convinsesem, acum trebuie sa o luam de la capat. Şi pana se prinde noul ministru, pana se acomodeaza, mai pierdem o luna", a declarat ieri, pentru Mediafax, Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta.
Patronatul din industria de morarit si panificatie acuza de asemenea frecventa inlocuirilor oficialilor de la Ministerul Agriculturii.
"Aceste schimbari repetate ale ministrilor ne-au afectat si in ceea ce priveste activitatea Agentiei de Plati si la mai multe proiecte. Pana intra in probleme noul ministru, iar nu vom avea cu cine vorbi. Abia inchegasem un dialog cu Remes ca gata, pleaca", a spus Aurel Popescu, presedintele Rompan. Ideea este sustinuta si de reprezentantii agricultorilor.
"Schimbarile astea nu au cum sa faca bine", a spus Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR).
Atat agricultorii, cat si firmele din industria alimentara vor ca la minister sa vina un specialist, care sa cunoasca problemele actuale.Diaconescu: Tehnic, decizia de activare a clauzei pe agricultura e ca si luataPurtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, sustine ca, din punct de vedere tehnic, la nivelul Comisiei Europene, decizia de activare a clauzei de salvgardare pe agricultura este ca si luata.
Diaconescu a acuzat Cabinetul Tariceanu pentru ca "a uitat ca Romania, spre deosebire de tarile care au aderat la Uniune in 2004, a avut incluse in Tratatul de aderare clauze de salvgardare".
La randul sau, secretarul general al PD, Vasile Blaga, cere premierului Tariceanu sa isi asume responsabilitatea eventualei activari a clauzei de salvgardare pe agricultura, in conditiile in care ministerul de resort a fost condus numai de reprezentanti liberali.
Romania are la dispozitie o luna pentru a corecta deficientele din sistemul de plati din agricultura, riscand, in caz contrar, sa se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subventionarea acestui sector de activitate, a avertizat miercuri Comisia Europeana."Doar rezultatele conteaza"Purtatorul de cuvant al comisarului pentru agricultura, Michael Mann, a declarat ieri pentru NewsIn ca reprezentantii CE nu sunt interesati de numele ocupantului functiei ministrului Agriculturii, ci de rezolvarea problemelor din acest domeniu. "Nu putem spune daca noul ministru va fi capabil sa rezolve intr-o luna aceste probleme, pe noi ne intereseaza doar solutionarea lor si speram ca Romania sa fie capabila sa faca acest lucru", a conchis oficialul european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.