In 1993, Steven Spielberg a decis sa regizeze un film despre Holocaust si despre curajul celor care i s-au impotrivit. A pus in acest proiect tot talentul si toata amara experienta a stramosilor sai evrei. Rezultatul este unul din acele filme obliga
In 1993, Steven Spielberg a decis sa regizeze un film despre Holocaust si despre curajul celor care i s-au impotrivit. A pus in acest proiect tot talentul si toata amara experienta a stramosilor sai evrei. Rezultatul este unul din acele filme obligatoriu de vazut.

Filmul este povestea afaceristului Oskar Schindler. Personaj real al anilor celui de-al Doilea Razboi Mondial, el este urmarit in transformarea sa din oportunist fara scrupule in salvator a catorva mii de evrei. Productia se bazeaza pe lucrarea biografica a lui Thomas Keneally si ii are in rolurile principale pe Liam Neeson, Ben Kingsley si pe Ralph Fiennes. Schindler (Liam Neeson) vine din Cehoslovacia in Polonia cu gandul de a face avere, folosind in fabrica sa mana de lucru ieftina si abundenta pe care o reprezentau slavii indezirabili Reich-ului in 1939. Cultivand intens prietenia ofiterilor nazisti, reuseste sa puna pe picioare o afacere frumusica. Regimul caruia ii sunt supusi evreii in Polonia ii da ideea folosirii lor in fabricile sale, ca fiind infinit de ieftini. Ia astfel legatura cu un reprezentant al comunitatii mozaice, Itac Stern (Ben Kingsley), cerandu-i sa-i indice ev rei buni a fi folositi la munca. Stern accepta si devine administratorul fabricii lui Schindler. Impreuna vor pune la cale un plan de salvare a catorva mii de evrei din calea macelului nazist.

Schimbarea la fata a unui oportunist
Schindler obtine, prin intermediul prieteniilor sale naziste, declararea ca indispensabili industriei de razboi germane a evreilor care lucrau in fabricile sale. Cu pretul unor periculoase luari de pozitie si a aproape intregii sale averi, el reuseste sa puna astfel la adapost cateva mii de oameni. Prabusirea iminenta a nazismului il determina sa-si elibereze muncitorii, sfatuindu-i sa astepte apropierea Armatei Rosii. Imaginile de final ale povestii infatiseaza omagiul adus, in zilele noastre, memoriei lui Schindler de catre urmasii celor salvati de el.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.