Un control efectuat de Directia de Audit Intern din Ministerul Apararii Nationale la Trustul de Presa al MApN a scos la iveala o lunga serie de nereguli, in special in privinta contabilitatii, a cheltuielilor si a administrarii patrimoniului. Defici
Un control efectuat de Directia de Audit Intern din Ministerul Apararii Nationale la Trustul de Presa al MApN a scos la iveala o lunga serie de nereguli, in special in privinta contabilitatii, a cheltuielilor si a administrarii patrimoniului. Deficientele semnalate, din care unele ar putea avea caracter penal, sunt urmarea managementului colonelului Ion Petrescu, fostul director, in ultimii 5 ani, al mass-media militare. Pentru „rezultatele deosebite“ in munca, fostul ministru Frunzaverde l-a imputernicit pe colonelul Petrescu, in martie 2007, pe o functie mai inalta, de sef la Directia Informare si Relatii Publice din cadrul Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si Informare Publica al MApN. Inlocuitorul sau la trust a fost lasat fara slujba, fiindca i-a cerut sprijin lui Petrescu, ca sa repare problemele create in mandatul acestuia.

La cateva luni dupa ce colonelul Petrescu a plecat de la Trustul de Presa al MApN, o echipa complexa de la Directia de Audit Intern, formata din ofiteri si angajati civili, a analizat activitatea trustului. Raportul de audit a fost finalizat la sfarsitul lunii august 2007. Intr-o convorbire telefoni ca pe care am purtat-o marti cu ministrul Teodor Melescanu, aflat intr-o vizita oficiala in strainatate, acesta ne-a spus ca echipa de audit a beneficiat de sprijinul total al celor auditati. „Vreau sa subliniez faptul ca Directia de Audit a evidentiat in raport colaborarea excelenta cu cei de la trustul de presa, care le-au pus la dispozitie absolut toate informatiile si documentele cerute“, ne-a declarat ministrul.

Faptul ca imputernicitul pe functia de sef al Trustului de Presa, col. Francisco Stoica, a colaborat atat de bine cu auditorii i-a incantat pe acestia si pe ministrul Melescanu, dar nu si pe col. Petrescu, ajuns intre timp sef la Directia Informare si Relatii Publice, in subordinea careia este trustul. Mai mult, col. Stoica a facut un raport in care ii cerea lui Petrescu sprijin, ca sa repare toate deficientele pe care managementul acestuia le crease in trust. Acestea au fost, probabil, motivele pentru care colonelului Stoica nu i s-a mai prelungit imputernicirea pe post, care i-a expirat la 30 septembrie 2007, chiar daca motivul oficial a fost prostul management. In locul lui Stoica a fost numit Radu Balbaie, fost sef la „Ora armatei“, emisiunea radio a MApN de pe Radio Romania Actualitati.

Ancheta administrativa
Avand in vedere concluziile din raportul de audit, col. Ion Petrescu, imputernicit pe o functie de general cu doua stele, la conducerea Directiei Informare si Relatii Publice, ar cam trebui sa se gandeasca la noi oportunitati de cariera, in alt domeniu. Ministrul Melescanu a cerut o ancheta administrativ la trust. „Avand in vedere cele semnalate in raportul de audit, inclusiv o serie de nereguli legate de licitatii, am dispus o ancheta administrativa. In functie de rezultatele acestei anchete, voi dispune masurile necesare“, ne-a declarat Teodor Melescanu. Petrescu pare insa destul de linistit. Atitudinea sa pare sa confirme informatiile pe care le-am primit de la surse din cadrul MApN, potrivit carora Petrescu ar fi protejatul gen. mr. Tudor Munteanu, loctiitor - acum, sef de facto - al Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si Informare Publica (DRPIP)din MApN. Sursele noastre ne-au declarat ca Petrescu isi datoreaza imputernicirea pe functia de sef al Directiei de Informare lui Munteanu. Ca si in cadrul Departamentului de Armamente, DRPIP ar trebui sa fie condus de un secretar de stat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.