Organizatia Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) isi asigura in continuare finantarea prin intermediul unor asociatii stabilite in Romania, potrivit unui raport al statului major al armatei turce, intocmit pe baza informatiilor furnizate de uni
Organizatia Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) isi asigura in continuare finantarea prin intermediul unor asociatii stabilite in Romania, potrivit unui raport al statului major al armatei turce, intocmit pe baza informatiilor furnizate de unitatile de spionaj, citat de publicatia „The Journal of Turkish Weekly“. Infiintat in 1984 cu scopul de a milita pentru independenta kurzilor, PKK a fost declarat organizatie terorista in UE si SUA. In anul 2002, organizatiilor cunoscute ca sponsori ai PKK le-au fost blocate conturile la decizia Consiliului Uniunii Europene. Raportul serviciilor de informatii ale armatei turce, care cuprinde o lista detaliata cu resursele financiare ale PKK, va fi inaintat respectivelor state. Mai multi kurzi au fost expulzati din Romånia, fiind acuzati de atacuri armate.

Intr-un raport al armatei turce, bazat pe informatii obtinute prin retelele de spionaj, Romania este acuzata ca tolereaza organizatii care sprijina financiar Partidul Muncitoresc din Kurdistan. Pe langa noi, mai sunt mentionate si alte state ca Germania, Austria, Spania, Belgia, Grecia, SUA, Rusia, Irlanda, Suedia, Norvegia, I talia si Marea Britanie. In raport se arata ca separatistii kurzi achizitioneaza arme folosind fondurile de la asociatii stabilite in aceste tari si administreaza alocarea resurselor financiare, care se ridica la 300 de milioane de dolari.

Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat ca problema sustinerii financiare a PKK de catre asociatii care activeaza pe teritoriul Romaniei a fost evidentiata in toate rapoartele anuale ale institutiei din ultimii ani. Bercaru a sustinut insa ca sprijinirea financiara sau logistica a PKK de catre persoane si asociatii din Romania a scazut din 2000, in 2007 „situandu-se usor peste zero“.

Ankara nu iarta
Schimbarile de strategie de la Ankara in lupta cu PKK au fost stabilite dupa ce doua atacuri comise zilele trecute de militantii separatisti s-au soldat cu moartea a 12 civili si a 13 militari turci. Armata turca a pregatit un plan pentru o lupta globala impotriva terorismului PKK. Ambasadele turce si atasatii militari vor avea, de asemenea, propriile initiative referitoare la prezenta PKK in respectivele tari. Autoritatile de la Ankara au decis sa lanseze aceasta ofensiva, dupa ce numarul soldatilor si ofiterilor de securitate ucisi de PKK in 2007 a ajuns la 132. Conflictul dureaza de 21 de ani si a costat deja 100 de miliarde de dolari, fiind soldat cu moartea a peste 33.000 de persoane.

Cine este organizatia kurda
Partidul Muncitorilor din Kurdistan este o organizatie politica si militeaza pentru eliberarea provinciei turce Kurdistan. Cunoscut mai ales prin latura sa militara, PKK este o formatiune temuta care actioneaza chiar la granita dintre terorism si politica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.