In timp ce comunitatea romaneasca din Italia se confrunta cu un val de proteste xenofobe atribuite nationalistilor din Peninsula, care au avertizat ca ar putea trece la represiuni de natura criminala, italienii din Romania se bucura de toate onoruri
In timp ce comunitatea romaneasca din Italia se confrunta cu un val de proteste xenofobe atribuite nationalistilor din Peninsula, care au avertizat ca ar putea trece la represiuni de natura criminala, italienii din Romania se bucura de toate onorurile cuvenite marilor investitori veniti din strainatate. „Nici o comunitate straina nu este atat de bine integrata in Romania ca si cea italiana. Daca cineva si-a imaginat ca e prea multa Italie in Romania, s-a inselat! Va fi tot mai multa Italie in Romania, pentru ca suntem convinsi ca suntem primiti aici ca prieteni. Timisoara este floarea de la butoniera a relatiilor romano-italiene“, a declarat ambasadorul Italiei in Romania, Daniele Mancini, cu prilejul uneia dintre ultimile sale vizite la Primaria Timisoara.
Statisticile oficiale arata ca in judetul Timis s-a inchegat cea mai importanta comunitate a oamenilor de afaceri italieni din Romania, aceasta numarand aproape 20.000 de persoane. In consecinta, cele mai multe investitii din Timisoara apartin italienilor, care joaca un rol determinant nu doar in viata orasului, ci si la nivel de j udet. „Peste 30% dintre imobilele din centrul Timisoarei sunt achizitionate de italieni“, spune Nicoleta Pop, patroana unei agentii imobiliare din oras. Potrivit datelor Oficiului Registrului Comertului Timis, pe piata locala activeaza aproape 2.000 de firme italienesti, care au un capital investit de peste 90 milioane de euro. In topul investitiilor straine din judet, italienii isi disputa primul loc cu oamenii de afaceri din Germania, care au mai putine firme infiintate, aproape 1500, dar un capital subscris mult mai mare, respectiv 125 milioane de euro.

Investitii italiene in Timis din 1990
Municipiul Timisoara a oficializat legaturi comerciale cu investitori veniti din nordul Peninsulei, respectiv din Verona, Trieste si Padova inca din 1990.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.