Camera de Comert Americana in Romania, prin Comitetul pentru probleme de Sanatate Publica, i-a trimis un raport prim-ministrului Tariceanu prin care recomanda ca reforma ministrului Nicolaescu sa fie schimbata. Raportul cuprinde, pe langa deficiente
Camera de Comert Americana in Romania, prin Comitetul pentru probleme de Sanatate Publica, i-a trimis un raport prim-ministrului Tariceanu prin care recomanda ca reforma ministrului Nicolaescu sa fie schimbata. Raportul cuprinde, pe langa deficientele semnalate, si unele masuri necesare in cadrul reformei sistemului sanitar romanesc.

1. Managementul spitalicesc nu este eficient.
In pofida scolirii noilor manageri implantati de Nicolaescu la conducerea spitalelor, managementul unitatilor sanitare s-a dovedit deficitar. Cele 14 zile de cursuri intensive la Scoala Nationala de Management Sanitar nu au produs rezultatele asteptate de ministrul sanatatii. Si asta pentru ca, in Franta, de exemplu, o astfel de scoala este considerata facultate si are o durata de studii de trei ani.

2. Accesul la tratamente pentru bonavii de cancer este deficitar.
Raportul Camerei de Comert SUA atrage atentia asupra necesitatii cresterii ratelor de diagnosticare si a accesului la tratament in cazul afectiunilor cu prevalenta mare, cum sunt diabetul, cancerul, bolile psihice, TBC etc. In cazul bolnavilo r de cancer, diagnosticul este pus, de cele mai multe ori, foarte tarziu, cand stadiile maladiei devin prea avansate. In plus, pentru a obtine tratamentul, fiind vorba despre medicamente foarte scumpe, pacientii trebuie sa astepte aprobarea comisiilor constituite la nivelul caselor de asigurari de sanatate. Aprobarile se dau in limita fondurilor existente, lucru stipulat de altfel si in Legea 95/2006 privind reforma din sistemul sanitar.

3. Platile informale nu au fost eliminate
Raportul semnaleaza existenta platilor informale si sugereaza ca pentru eliminarea acestora este nevoie de introducerea unui sistem de taxare. Este vorba despre sistemul coplatii, care a fost strecurat in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale, insa nu a fost pus in aplicare. Potrivit acestui sistem, bolnavii asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate erau obligati sa plateasca o taxa pentru fiecare prezentare la medicul specialist, dar si pentru fiecare internare in spital.

4. Pachetul minimal de servicii medicale nu a fost definit
Autorii raportului sesizeaza intarzierea nepermisa in elaborarea pachetului minimal de servicii medicale acordate asiguratilor. Fara definirea acestui pachet, sistemul privat de asigurari de sanatate nu poate functiona, pentru ca, teoretic, in prezent, peste 90% dintre serviciile medicale ar trebui decontate din fondul de sanatate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.