Ambasada Romaniei in Spania a negat categoric ca numarul insuficient de lucratori romani trimisi la culesul maslinilor in regiunea Cordoba s-ar datora “coruptiei functionarilor” din Romania, asa cum au acuzat oficiali din Ministerul span
Ambasada Romaniei in Spania a negat categoric ca numarul insuficient de lucratori romani trimisi la culesul maslinilor in regiunea Cordoba s-ar datora “coruptiei functionarilor” din Romania, asa cum au acuzat oficiali din Ministerul spaniol al Muncii, relateaza cotidianul ABC. Ambasada romana a explicat, intr-un comunicat oficial, ca numarul mic de romani plecati la Cordoba sa munceaca in livezile de maslini se datoreaza “lipsei, chiar in Romania, a fortei de munca, ceea ce se traduce intr-o situatie pe piata muncii in care oferta de locuri de munca (si, in consecinta, castigurile reale ale muncitorilor) inregistreaza o crestere semnificativa”. La aceasta se adauga faptul ca “spre deosebire de Spania, unde este in vigoare un moratoriu, alte tari europene nu au impus restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani, ceea ce le ofera acestora posibilitatea reala de a-si alege locul de munca”, adauga comunicatul ambasadei.“Fara a exclude din calcul posibile probleme administrative”, ambasada explica, totusi, ca “dezvoltarea puternica pe care o cunoaste economia romaneasca in ultimii ani” si o rata a somajului de circa 6 la suta (una dintre cele mai scazute din Europa) reprezinta alte motive pentru care au fost ocupate numai 122 din cele 498 de locuri de munca oferite anul acesta romanilor de catre intreprinderile agricole spaniole. Cotidianul ABC informa, la 29 septembrie, ca Directia Generala a Imigratiei, din cadrul Ministerului spaniol al Muncii, a atribuit “practicilor corupte” ale functionarilor romani lipsa unui numar suficient de muncitori din Romania, necesari pentru culegerea maslinilor in Spania, in toamna acestui an. “Se pare ca acolo (in Romania) li se cer bani solicitantilor de locuri de munca, pentru a fi inscrisi pe lista de asteptare; aceasta tara este destul de haotica”, l-ar fi avertizat directorul-general adjunct al Directiei Generale a Imigratiei, Luis Francisco Espla, pe reprezentantul Uniunii Micilor Agricultori, din regiunea Cordoba, Jose Luis Gutierrez, potrivit ABC.

Maghiarii veniti din Romania iau cu asalt institutiile romanilor din Ungaria
Budapestei nu-i este de ajuns ca a facut ca numarul romanilor din Ungaria sa scada de la aproape 200.000 la mai putin de 10.000. In pofida numarului mic de romani ramas neasimilati, un fenomen din ce in ce mai prezent in tara vecina ingrijoreaza si mica comunitate romaneasca ramasa inca neasimilata. De ceva vreme toate pozitiile conferite reprezentantilor comunitatii romanesti sunt ocupate de unguri sau secui veniti din Romania. Un articol publicat in ' Foaia Romaneasca >> si preluat de Romanian Global News prezinta noul fenomen si implicatiile lui. Fenomenul este insa mult mai extins si cuprinde inclusiv Catedra de limba romana a Universitatii din Budapesta, unde limba romana este predata de cadre didactice de origine maghiara din Romania, al caror nivel de cunoastere si vorbire al limbii romane este discutabil. “ Am ajuns s-o traim si pe asta. De saptamana trecuta, in fruntea Autoguvernarii Romanesti pe Capitala sta o unguroaica din Ardeal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.