Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dat castig de cauza, partial, criminalilor de la Targu Secuiesc, care in timpul Revolutiei din decembrie 1989 l-au ucis cu bestialitate, iar apoi au profanat corpul neinsufletit al maiorului Aurel Agach
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dat castig de cauza, partial, criminalilor de la Targu Secuiesc, care in timpul Revolutiei din decembrie 1989 l-au ucis cu bestialitate, iar apoi au profanat corpul neinsufletit al maiorului Aurel Agache.

La sfarsitul lunii septembrie CEDO a pronuntat sentinta prin care a dat castig de cauza, partial, celor patru maghiari care l-au ucis cu bestialitate, in timpul Revolutiei din decembrie 1989, pe maiorul de militie Aurel Agache. Avocatul celor patru ucigasi, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, si-a exprimat parerea pe site-ul UDMR-ului, precizand ca verdictul CEDO constituie un mesaj deosebit de important pentru Romania: „In 2007, nimeni nu poate fi condamnat ilegal si pe baze etnice in Europa.” Senatorul UDMR apreciaza faptul ca prin aceasta hotarare instanta europeana a dat dreptate celor patru condamnati in faimosul caz Agache - Paizs Ottó, Konrád János jr, Hejja Dezso si Reiner Antal (decedat in noiembrie 2006) - si a condamnat statul roman. Aparatorul celor patru condamnati maghiari a mentionat, ieri, intr-o conferinta de presa organizata in municipiul Targu Secuiesc, ca in hotararea sa din 27 septembrie CEDO a revizuit sentinta Tribunalului Suprem din Romania. Conform avocatului udemerist, hotararea instantei europene prevede nu doar reparatii morale, ci si materiale. Astfel, statul roman datoreaza lui Paizs Ottó, 4.050 de euro, lui Reiner Antal 3.000 de euro, lui Hejja Dezso 1.050 de euro, iar lui Konrád János 2.000 de euro. Gyorgy Frunda a mai declarat ca se doreste rejudecarea procesului la Inalta Curte de Casatie si Justitie, solicitand un complet de judecata format din noua judecatori, ocazie cu care cei patru vor fi reprezentati de un grup de avocati.

'Statul roman trebuia sa primeasca o lectie>>
Urmasii maiorului Aurel Agache apreciaza favorabil recenta sentinta formulata de CEDO in procesul intentat statului roman de catre ucigasii tatalui lor. Fiul cel mare al maiorului, Aurel Dionisie Agache, a declarat corespondentului Gardianul ca patru din cei cinci condamnati in acest caz au dat in judecata statul roman la CEDO, pe considerentul ca nu au avut parte de un proces echitabil in ce priveste durata acestuia si dreptul de a obtine audierea martorilor acuzarii, si au castigat procesul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.