Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, aseara, cererea procurorilor anticoruptie de arestare a fostului ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan. Judecatorii au stabilit, dupa doua ore si jumatate de deliberari, doar o interdictie pentru
Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, aseara, cererea procurorilor anticoruptie de arestare a fostului ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan. Judecatorii au stabilit, dupa doua ore si jumatate de deliberari, doar o interdictie pentru Muresan de a parasi localitatea de domiciliu, respectiv Baia Mare, pentru o perioada de 30 de zile. Anchetatorii lui Daniel Morar au anuntat deja ca vor ataca cu apel decizia instantei de judecata, insa nu s-a stabilit deocamdata cand va avea loc acest demers

Ioan Avram Muresan a fost retinut, sambata seara, la Baia Mare, dupa ce procurorii au perchezitionat locuinta familiei sale. Au ridicat doua calculatoare si il acuza pe Muresan ca a intermediat mituirea ministrului Decebal Traian Remes, de catre omul de afaceri Gheorghe Ciorba, cu 1.500 RON, 15.000 euro, la care se adauga promisiunea acordarii unui autoturism de lux. Anchetatorii sustin ca la dosar exista mai multe inregistrari telefonice care sustin acuzatiile

DNA a pierdut astfel si “Planul B” in batalia cu Guvernul Tariceanu, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, varianta cererii urm aririi penale impotriva ministrului Remes a cazut, odata cu intrarea in vigoare a Legii raspunderii ministeriale. Surse guvernamentale acreditau, inca de luna trecuta, ideea ca telefoanele sotiei actualului ministru al agriculturii sunt interceptate. De altfel, la dosarul lui Muresan exista mai multe transcrieri ale convorbirilor purtate de Remes cu acuzatul si fotografii din timpul filarii sotiei lui Muresan

Prin retinerea lui Ioan Avram Muresan, DNA incearca sa-si duca pana la capat planul anihilarii ministrilor Cabinetului Tariceanu. Tinta procurorilor in aceasta afacere este ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, cel pentru care Daniel Morar se pregatea, la sfarsitul saptamanii trecute, sa ceara Comisiei prezidentiale inceperea urmaririi penale. Cum, insa, prin Ordonanta de Urgenta, Guvernul a bagat la „terapie intensiva“ timp de 30 de zile activitatea Comisiei, DNA a demarat in forta „planul B“, prin care sa ajunga la Remes. Varianta de rezerva se numeste Ioan Avram Muresan.

Circul „dosariadei DNA“ continua. Sambata, procurorii au descins in forta in locuinta din Maramures a fostului ministru al agriculturii din perioada 1996-2000, Ioan Avram Muresan, fluturandu-le membrilor sai de familie un mandat de perchezitie emis in aceeasi zi de catre judecatorii maramureseni. Locuinta, situata in localitatea Firiza, de langa Baia Mare, a fost scotocita timp de mai multe ore, ca intr-un final anchetatorii sa ridice de aici doua computere - un calculator de birou apartinand fiului fostului ministru si un laptop al lui Ioan Avram Muresan.
La finalul perchezitiei, undeva in jurul orei 18.00, procurorii au facut rost si de o ordonanta de retinere pentru 24 de ore, iar Ioan Avram Muresan a fost urcat intr-o masina, ca pe vremea Sigurantei din anii '50, si dus valvartej la Bucuresti, direct in arestul Directiei de Cercetari Penale a IGPR.
Varianta oficiala a anchetatorilor este mai mult decat simplista si lasa loc la interpretari. „DNA efectueaza cercetari penale fata de Muresan Ioan, pentru complicitate la savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta prevazute de art. 61 din Legea 78/2000, si fata de Ciorba Gheorghe, om de afaceri, pentru savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta. Din probele administrate pana in prezent de procurori a rezultat ca, in cursul lunii septembrie 2007, invinuitul Muresan Ioan a inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 RON si a sumei de 15.000 euro de la invinuitul Ciorba Gheorghe unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta din urma sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice organizate de institutii publice aflate in subordinea demnitarului. In acelasi scop, invinuitul Ciorba Gheorghe, prin intermediul lui Muresan Ioan, a promis ca va oferi si un autoturism de lux“, se arata intr-un comunicat al DNA, remis sambata redactiei noastre.

Planul „B“
Ce se ascunde, de fapt, in spatele acestui comunicat? Faptul ca tinta procurorilor DNA este actualul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes. Demnitarul liberal este, practic, unul dintre membrii Cabinetului Tariceanu care lipseste de pe lista oficiala a DNA in privinta sesizarilor de incepere a urmaririi penale, dupa ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, cel al muncii, Paul Pacuraru, si fostul ministru al comunicatiilor Zsolt Nagy. Remes este din Maramures, asemenea lui Ioan Avram Muresan. Remes a facut parte din acelasi guvern cu Muresan, in perioada guvernarii CDR, cand primul a fost ministru al finantelor, iar al doilea, culmea, era ministru al agriculturii. Chiar si din punct de vedere politic, cei doi corespund pentru DNA in vederea declansarii unei anchete penale. Muresan este membru de vaza al Partidului National Taranesc. Remes a fost liberal, a trecut apoi la taranisti dupa care a revenit in PNL. In ziua in care DNA a dat publicitatii faptul ca impotriva ministrului muncii, Paul Pacuraru, a cerut Comisiei prezidentiale aviz in vederea inceperii urmaririi penale, ministrul justitiei, Tudor Chiuariu (impotriva caruia de asemenea s-a cerut aviz de la Cotroceni), a afirmat ca are informatii potrivit carora telefoanele sotiei lui Decebal Traian Remes, din Baia Mare, sunt ascultate de DNA. A avut dreptate. Iata, asadar, lucrurile se leaga. Joi seara, DNA a lasat sa se scurga, pe surse, informatia conform careia procurorii intentionau sa ceara Comisiei de la Cotroceni aviz pentru declansarea urmaririi penale impotriva lui Remes. In aceeasi seara, Guvernul adopta Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii raspunderii ministeriale. Vineri, Guvernul a anuntat ca ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial, cu aplicabilitatre imediata. Astfel, vechea Comisie prezidentiala a fost suspendata, urmand ca in termen de 30 de zile, CSM sa numeasca cinci judecatori care vor da avizele pentru inceperea urmaririi penale impotriva actualilor si fostilor demnitari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.