Un grup de experti au elaborat un ghid de diagnostic si tratament pentru durerile de spate. Atunci cand vine vorba de durere de coloana, pacientii cer radiografie, unii medici recomada fizioterapia, iar altii trec la chirurgie. Chiar daca durerea de
Un grup de experti au elaborat un ghid de diagnostic si tratament pentru durerile de spate. Atunci cand vine vorba de durere de coloana, pacientii cer radiografie, unii medici recomada fizioterapia, iar altii trec la chirurgie. Chiar daca durerea de spate este una din problemele de sanatate cele mai frecvente, inca mai exista dubii in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul acestora. Colegiul American al Medicilor a facut impreuna cu Asociatia Americana pentru Studiul Durerii o trecere in revista a datelor durerea de spate si au ajuns la sapte concluzii, pe care vi le prezentam:

1. Examinarea fizica si istoria patologica sunt obligatorii. Peste 85 la suta din cazurile de durere de spate se pot atribui unei alte afectiuni (asa-zisele dureri de spate nespecifice). Cand ajungeti la consultatie, este recomandabil ca medicul sa analizeze afectiunile pe care le-ati suferit in ultimul timp, alaturi de o examinare fizica, pentru a stabili daca durerea de spate este cauzata de o alta afectiune sau daca este vorba despre o alta problema mai grava, cum este cancerul sau hernia de disc.
2. Spuneti nu radiografiilor. Un pacient cu durere de spate nespecifica nu ar trebui sa se supuna unei radiografii. Acestea nu ajuta la nimic, ba din contra, va expun fara sa fie neaparata nevoie la o cantitate considerabila de radiatii. O radiografie simpla de coloana echivaleaza cu o radiografie toracica, realizata zilnic pentru mai mult de un an. Razele X se recomanda numai in cazul in care se sespecteaza o fractura vertebrala. Nici examinarile moderne, cum ar fi rezonanta magnetica, nu se recomada in aceste cazuri: pot gasi anomalii lipsite de importanta, care, desi cauzeaza durerea, pot duce la interventii chirurgicale fara rost.
3. Rezonanta magnetica se recomada in cazul unei probleme neurologice grave sau progresive.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.