Haosul din agricultura ne va costa scump anul acesta. Comisia Europeana (CE) avertizeaza ca va activa clauza de salvgardare pentru agricultura, ceea ce inseamna ca riscam sa pierdem 25% din fondurile europene pentru 2007, agricultorii urmand sa prim
Haosul din agricultura ne va costa scump anul acesta. Comisia Europeana (CE) avertizeaza ca va activa clauza de salvgardare pentru agricultura, ceea ce inseamna ca riscam sa pierdem 25% din fondurile europene pentru 2007, agricultorii urmand sa primeasca subventii de toamna mai mici cu 30% si cu intarziere. Intre timp, taranii sunt disperati. Samanta de grau este suficienta anul acesta doar pentru 85% din semanaturi. „Clauza in agricultura risca sa fie activata pentru ca nu suntem siguri ca banii europeni ajung la obiectivele pentru care sunt accesati“, a declarat, sambata, la Timisoara, Joseph Daul, presedintele grupului parlamentar PPE-DE din Parlamentul European.

„Noi suntem responsabili de banii contribuabilului european si trebuie sa ne asiguram ca acestia ajung acolo unde trebuie. Atata timp cat nu avem certitudinea ca banii ajung acolo unde trebuie, exista riscul aplicarii clauzei de salvgardare“, a mai spus Daul, facand referire directa la activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).
O alta nemultumire a of icialului european este legata de planul operational sectorial in agricultura si dezvoltare rurala, care nu a fost inca aprobat si nici nu este prevazut nimic semnificativ in acest sens, pana la inceputul anului viitor“.

Pasuire de o luna pentru APIA
Guvernul Romaniei va primi, saptamana viitoare, un ultimatum de maxim o luna din partea UE, timp in care sa rezolve problemele pe care nu le-a rezolvat timp de un an si sa repare toate neregulile din APIA, potrivit unor membri din comisiile parlamentare pentru agricultura, citati de NewsIn.
In caz contrar, Romania risca sa piarda un sfert din banii europeni. Mai mult, comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, va prezenta miercuri un raport executivului european privind controalele de audit efectuate asupra agentiilor de plati pentru agricultura din Romania si Bulgaria. In total, Romania ar trebui sa primeasca ajutoare europene in valoare de 11,5 miliarde de euro in perioada 2007-2009, iar Bulgaria, in valoare de 4,6 miliarde de euro.

Nu mai exista gråu pentru samånta
Desi este primul an in care s-au dat la timp bonurile de subventii, multi agricultori nu au ce face cu hartiile primite de la Ministerul Agriculturii. Acestia mai au doar doua saptamani la dispozitie pentru infiintarea culturilor de toamna, si totusi, societatile furnizoare de grau de samanta ii trimit acasa cu sacii goi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.