Presedintele Vladimir Putin a sugerat ca va accepta functia de prim-ministru din partea partidului sau, Rusia Unita. Invitat de onoare la Congresul partidului care trebuie sa aleaga candidatii pentru legislativele din decembrie, Putin a fost desemnat
Presedintele Vladimir Putin a sugerat ca va accepta functia de prim-ministru din partea partidului sau, Rusia Unita. Invitat de onoare la Congresul partidului care trebuie sa aleaga candidatii pentru legislativele din decembrie, Putin a fost desemnat, deocamdata, primul pe lista partidului pentru Duma de Stat, ceea ce ii asigura un loc eligibil in alegerile din decembrie si, probabil, presedintia Dumei. In ceea ce priveste sugestia de a deveni seful Executivului, Vladimir Putin s-a exprimat in stilul sau prudent: "Este o propunere realista, dar este prea devreme sa ma gandesc la asta". El a precizat ca, pentru realizarea scenariului, trebuie indeplinite doua conditii: mai intai Partidul Rusia Unita sa castige alegerile, iar in al doilea rand sa fie ales presedinte anul viitor "o persoana decenta, capabila si moderna, cu care sa lucrez intr-o echipa", le-a spus el celor 500 de delegati entuziasti.
Plasarea lui Vladimir Putin, ca membru de partid, pe listele pentru Duma este de natura sa asigure Partidului Rusia Unita, dupa legislativele din decembrie, majoritatea de doua treimi necesara pentru modificarea Constitutiei, in sensul transformarii Rusiei in republica parlamentara, cu primul ministru ca factor nr.1. Pe de alta parte, Putin le-a spus delegatilor la Congres ca prioritatea partidului nr.1 al Rusiei trebuie sa fie combaterea coruptiei si nu schimbarea Constitutiei.
Pentru Vladimir Putin ar exista trei scenarii posibile, considera ziarul "Kommersant": sa devina prim-ministru, presedinte al Dumei de Stat sau sa fie reales ca presedinte dupa o pauza, asa cum prevede Constitutia. O pauza care nu trebuie sa dureze pana in 2013.

"La Kremlin nu va mai fi un tar"
Investitori si analisti politici sunt de acord, acum, ca Vladimir Putin va fi adevaratul nr.1 al Rusiei dupa martie 2008, lasandu-i presedintelui un rol secundar. "Primul ministru va fi la Kremlin dupa 2008 si televiziunea ne va prezenta actiunile liderului national, oricum s-ar numi acesta. Nimic nu se va schimba", a criticat miscarea un fost prim-ministru al lui Putin, trecut intre timp in opozitie, Mihail Kasianov, intervievat de postul de radio Ecoul Moscovei. "Putin a devenit propriul sau succesor", scrie si importantul ziar Izvestia. Ian Hague, de la corporatia Firebird Management, cu investitii de 1 miliard de dolari in Rusia, vede lucrurile mai putin critic. "Institutia Presedintelui va fi mult mai putin importanta si piata va agrea aceasta", spune el. Intr-adevar, actiunile companiilor ruse tranzactionate afara au inregistrat o crestere dupa anuntul lui Putin. In Statele Unite, secretarul de stat Condoleezza Rice a atras atentia asupra concentrarii de putere la Kremlin. "Cred ca acesta este lucrul ingrijorator acum", a spus secretarul de stat, intr-un interviu pentru ziarul "New York Post". "Acordam toata atentia alegerilor din Rusia si cerem ca ele sa se desfasoare intr-o maniera libera, cinstita si democratica", a spus purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala, Gordon Johndroe. Si in Europa, expertul in politica externa al Uniunii Crestin-Democrate (partidul de guvernamant din Germania), Ruprecht Polenz, s-a aratat ingrijorat de anuntul lui Vladimir Putin, care "dovedeste ca nu vrea sa lase puterea". Concluzia a fost pusa de un analist apropiat Kremlinului, Gleb Pavlovski. "E clar ca succesorul lui Putin nu va mai fi un tar".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.