Presedintele poate face o desemnare prin care deopotriva sa degajeze partidul prezidential de vulnerabilitatea lui capitala si sa forteze Parlamentul sa marseze la anticipate. El trebuie mai intai sa faca o nominalizare atat de ostila majoritatii par
Presedintele poate face o desemnare prin care deopotriva sa degajeze partidul prezidential de vulnerabilitatea lui capitala si sa forteze Parlamentul sa marseze la anticipate. El trebuie mai intai sa faca o nominalizare atat de ostila majoritatii parlamentarilor, incat sa-i oblige sa respinga primul Cabinet desemnat.
Cum aratam anterior, prima miscare pentru presedinte ar fi Monica Macovei. Odata respinsa, el poate sa o numeasca din nou si sa obtina ori anticipate, ori un guvern de tehnocrati prin care sa menajeze PD pentru alegerile la termen. Sau poate sa speculeze iluzia presedintelui in exercitiu al PSD, Mircea Geoana si chiar sa-l desemneze prim-ministru. Ca sa-si pastreze mandatul, parlamentarii ar vota propunerea. Iar presedintele Basescu ar determina erodarea dura a PSD chiar cu mana PNL, care ar fi cel mai redutabil partid de opozitie. N-ar ierta nimic. Liberalii ar castiga procente, dar PD ar fi primul beneficiar al opozitiei fata de guvernul PSD. Pentru ca PD e deja umflat in sondaje si procentele i s-ar suplimenta. PSD va fi oricum folosit si aruncat.
Alte ipoteze le constituie Blaga si Stolojan. Blaga ar insemna erodarea PD, in ciuda promisei mite sociale. S-ar demonstra ca, de fapt, PD nu e in stare sa guverneze, ci are nevoie de un partener ca sa mimeze guvernarea si in acelasi timp sa-l atace, mimand si opozitia. Stolojan ar insemna o stagnare lamentabila, de pe urma careia ar profita PNL si PSD, nu si PD, asociat in ochii opiniei publice cu PLD. Dar Basescu l-ar sacrifica pe Stolojan cuplandu-l cu PSD si menajand PD. Insa nu i-ar conveni ca PNL ar profita, iar PLD ar sucomba. Varianta unui guvern PD-PLD cade din start, pentru ca PLD nu exista parlamentar.
Ipoteza degajarii PD de vulnerabilitatea lui capitala este Adriean Videanu. Presedintele Basescu il poate scoate de la Primaria Capitalei ca sa fie respins de Parlament si sa se ajunga la anticipate. Numai ca ne pomenim cu Adriean premier, pentru ca parlamentarii vor vota orice la a doua strigare. Caz in care Videanu poate fi dus ulterior la DNA, malaxorul prezidential impotriva adversarilor personali. Iar PD se delimiteaza si Basescu ilustreaza totodata "impartialitatea" anticoruptiei.
Totusi, ipoteza Macovei ramane favorita. Principalul avantaj pentru Basescu ar fi ca sub ea adversarii politici ar putea fi batjocoriti ca in anii 1950. Daca de-acum DNA trage ministru dupa ministru pe mosorul mascaradei judiciare, va puteti inchipui prigoana electorala care ar urma. Si ar fi prezentata sub forma de mari succese in lupta cu marea coruptie. Si in istoria feminismului de tip Ana Pauker. Monica Macovei ar fi vestala care slujeste la templul presedintelui invingator in lupta cu oligarhii. Imagine excelenta la export si suficient de buna pentru fraierii din tara. Dar realitate evident catastrofala pentru democratia din Romania. Asa ca parlamentarii ar trebui sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a vota o data. Pentru ca votul contra motiunii de cenzura reprezinta mult mai mult decat satisfacerea unui interes personal privind finalizarea mandatului parlamentar. De rezultatul acestui vot depind chiar garantarea sau anularea vietii democratice din Romania. Alternativa este tara ca puscarie politica patronata de presedintele Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.