Jurnalistii de la agentia franceza de stiri AFP au facut o chestie utila: au trasat o harta culturala a Europei pe luna octombrie. Astfel, daca in aceasta luna veti calatori, dintr-un motiv sau altul, prin Batranul Continent, poate nu ar fi rau sa va
Jurnalistii de la agentia franceza de stiri AFP au facut o chestie utila: au trasat o harta culturala a Europei pe luna octombrie. Astfel, daca in aceasta luna veti calatori, dintr-un motiv sau altul, prin Batranul Continent, poate nu ar fi rau sa va luati niste repere, asta pentru cazul in care veti avea timp si pentru distractii.
Intre turneul de adio al lui Charles Aznavour (care incepe pe 9 octombrie la Paris si se termina pe 10 noiembrie, in Belgia), prima editie a Saptamanilor Modei gazduita de Capitala Austriei (pana pe 21 octombrie), o expozitie dedicata pictorului Lucian Freud in Humlebaek (Danemarca), Bucurestiul isi face loc pe aceasta harta, cu concertul trupei Deep Purple, care va avea loc la sfarsitul lunii pe Stadionul Cotroceni.
>> Germania
Dusseldorf. La Palatul Artelor, o expozitie cu maestri francezi si rusi: Picasso, Cezanne, Matisse, Gauguin, Malevitch, Altman, Petrov-Vodkine, intitulata "Bonjour Russland". Ramane deschisa pana pe 6 ianuarie 2008, asa ca take your time!
Munchen. Artistul sud-african de doar 31 de ani, specializat in a crea interactiuni intre realitate si desenele pe care le realizeaza in diverse spatii publice, isi face intrarea in Europa, la Haus der Kunst.

>> Austria
Viena. Pentru prima data in Capitala Austriei, un eveniment dedicat designului: Viena Design Week(s): moda, conferinte, lux.

>> Bulgaria
Sofia. Fotograful francez Yann Arthus-Bertrand expune o colectie inedita de 120 de fotografii, toate luate de sus pentru a atrage atentia asupra sanatatii fragile a planetei (11 ocotmbrie-18 noiembrie).

>> Spania
Bilbao. Muzeul Guggenheim din Bilbao aniverseaza luna aceasta 10 ani. Va fi prezentata lucrarea lui Daniel Buren, unul dintre cei mai importanti artisti contemporani ai momentului, si va fi deschisa expozitia "Arta in SUA: 300 de ani de inovatie" (19 octombrie).
Madrid. Muzeul Prado inaugureaza mai multe sali noi si deschide o uriasa expozitie retrospectiva, "Secolul XIX la Prado", care ramane deschisa pana la inceputul lunii mai anul viitor.

>> Franta
Paris. Charles Aznavour isi incepe aici (la Palais des Congres) concertul de adio si tot aici, in capitala Frantei, dar la opera, o montare de exceptie a opreie "Romeo si Julieta", pe care isi pun semnatura celebra coregrafa Sasha Waltz si dirijorul rus Valery Gergiev (reprezentatii pana pe 20 octombrie). La Galeries Nationales du Grand Palais, prima monografie dedicata lui Gustave Courbet din 1977, va fi deschisa pana la sfarsitul lunii ianuarie. Pe 7 octombrie, Saptamana Modei ajunge la final, dupa prezentarea colectiilor pentru primavara-vara 2008 ale caselor care fac legea pe podium: Dior, Chanel, YSL, Jean Paul Gaultier, Givenchy, Yamamoto, Valentino, Louis Vuitton.

>> Marea Britanie
Londra: Barbican Hall gazduieste, incepand din 12 octombrie, expozitia "Sedus: arta si sexul din Antichitate pana astazi", interzisa celor sub 18 ani. Peste 250 de lucrari vor fi expuse, de la manuscrise, gravuri, marmura, pana la fortografii si instalatii video semnate de Picasso, Fragonard, Bacon, Bourgeois, Mapplethgorpe, Andy Warhol.

>> Italia
Roma. A doua editie a Festivalului International de Film se va derula intre 18 si 27 octombrie. Printre filmele prezentate aici in premiera mondiala este si "Youth Without Youth" al regizorului Francis Ford Coppola, dupa nuvela omonima a lui Mircea Eliade. Preturile biletelor sunt foarte mici (3, 5, 7, 10 euro), asa ca inca din 2006 au fost vandute peste 56.000 de bilete.

>> Rusia
Moscova. Capitala Rusiei aduce o expozitie intitulata "Chanel. Arta ca Univers", cu fotografii, costume, obiecte grupate in cinci sectiuni: "Negrul", "Venetia", "Rosul", "Nisip" si "Tweedul". La Muzeul Puskin, pana pe 21 noiembrie. z


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.