Infractiunile comise in ultimul timp de romani, in afara granitelor tarii, in special in Italia, au generat un val de proteste in aceasta tara. Intr-o initiativa cel putin inedita, autoritatile din Pavia au anuntat ca acorda 1000 de euro pentru fieca
Infractiunile comise in ultimul timp de romani, in afara granitelor tarii, in special in Italia, au generat un val de proteste in aceasta tara. Intr-o initiativa cel putin inedita, autoritatile din Pavia au anuntat ca acorda 1000 de euro pentru fiecare imigrant roman de etnie roma care accepta repatrierea. Potrivit Ministerului italian de Interne, de la 1 ianuarie 2006 si pana in prezent, in Peninsula au fost arestati pentru omor 76 de cetateni romani, alti 475 pentru violuri, circa 700 pentru trafic de carne vie si prostitutie, iar peste 20.000 de romani au fost arestati pentru furturi.
Expulzare pentru amenintare la siguranta publica
Organizatii extremiste au atacat cu cockteiluri Molotov taberele de romi, cerand ca acestia sa plece, iar ministrul italian de Interne a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a acorda autoritatilor locale dreptul de a expulza cetateni comunitari, in special romani, considerati o amenintare pentru securitate in Italia. Primarul Romei, Walter Veltroni, a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca daca nu-si vor asuma responsabilitatea fata de imigrantii romani din Italia, problema "ar putea fi discutata in UE".
Primarul capitalei italiene a spus ca i-a cerut ministrului italian de Interne, Giuliano Amato, si prefectului Romei, Carlo Mosca, sa "modifice decretul normativ" care prevede, in cazul cetatenilor comunitari si implicit al romanilor, "expulzarea numai in cazurile care reprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale". Amato sustine, potrivit Mediafax, ca analizeaza posibilitatea de a da curs cererii primarului Romei de a acorda autoritatilor dreptul de a-i expulza pe cetatenii comunitari, daca acestia reprezinta o amenintare la adresa sigurantei publice. Ministrul italian vede aceasta metoda drept un instrument care va ajuta la calmarea tensiunilor din unele cartiere, unde numarul infractiunilor comise de imigranti este ridicat, dar si la combaterea atitudinilor ultranationaliste, indreptate in special impotriva romanilor, care au devenit tot mai pronuntate in Italia in ultima perioada. Statutul de cetateni comunitari le ofera romanilor dreptul de a intra liber in Italia, iar ministrul italian se declara alaturi de cei care merg in tara sa pentru a munci, dar sustine ca "trebuie sa gaseasca metode adecvate pentru a nu le da mana libera celor care merg pentru a comite infractiuni." Amato a spus ca in prezent propunerea sa se afla in faza de proiect, pentru ca nu este clar in ce conditii poate fi expulzat un cetatean al Uniunii Europene dintr-unul din statele membre. In luna iunie a acestui an, Ministerul italian de Interne a emis un raport care ii prezenta pe romani, alaturi de marocani si albanezi, ca fiind cei mai periculosi dintre delicventii din Italia.
Partidul Romanilor din Italia a anuntat ca va organiza astazi o manifestatie la Roma, in semn de protest fata de atacurile din presa italiana la adresa comunitatii romanesti din aceasta tara.
Marea migratie
In ultimul timp, datorita intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si eliminarii vizelor, infractorii autohtoni au migrat, cu predilectie, spre Spania si Italia. Astfel se explica faptul ca din peisajul autohton au disparut anumite grupuri specializate in principal pe furturi. Datorita acestui fapt exista perceptia potrivit careia infractionalitatea a scazut. Infractorii nostri nu s-au pensionat, ci si-au schimbat locul de actiune. Italia si Spania in principal. Iar in momentul in care hotii nostri vor fi prinsi si trimisi acasa, graficele infractionalitatii vor inregistra o crestere substantiala. Ultimul eveniment in care au fost implicati romani s-a petrecut saptamana trecuta, cand un roman a fost omorat, iar alti doi au fost grav raniti in urma unui atac armat care a avut loc intr-o piata dintr-un cartier din nordul Romei. Una dintre victime a fost ucisa cu un glont tras cu sange rece direct in tampla. Ceilalti doi romani au fost transportati in stare grava la spital din cauza leziunilor la organele interne si la artere, unul dintre ei fiind impuscat in torace, iar celalalt in abdomen.
Tornatore jefuit
Un alt incident avand ca protagonisti cetateni romani a fost atacarea regizorului italian Giuseppe Tornatore. Doi adulti, in varsta de 34, respectiv 32 de ani, si un minor in varsta de 17 ani sunt acuzati ca l-au atacat pe cineast in plina strada, in centrul Romei, pentru a-i fura portofelul, ceasul si telefonul mobil. In urma cu doua luni, aproximativ o suta de romi de nationalitate romana, exclusi dintr-o tabara special amenajata pentru nomazi, la Milano, au fost implicati in ciocniri violente cu politia italiana, in timpul carora i-au atacat si pe alti romi ocupanti "legali" ai unei tabere invecinate.
Ambasadorul Italiei chemat la Comisia de politica externa
Parlamentarii PC il vor invita la Comisia de politica externa a Camerei Deputatilor pe ambasadorul Italiei la Bucuresti pentru a discuta despre reactia "xenofoba" a primarului Romei la adresa cetatenilor romani care se afla in Italia, a anuntat presedintele Consiliului Executiv al PC Codrut Seres.
Acesta a precizat ca ambasadorul Italiei la Bucuresti va fi invitat, prin intermediul presedintelui Comisiei de politica externa, la "discutii clarificatoare pe aceasta tema". El a spus, citat de Mediafax, ca nu este normal ca romanii aflati in Italia sa fie tratati astfel de autoritati si ca discursul primarului Romei impotriva cetatenilor romani este "xenofob si poate crea tensiuni interetnice". "Cetatenii romani merita mai mult respect din partea autoritatilor, cu atat mai mult cu cat sunt si cetateni italeni care traiesc in Romania si sunt respectati, exista si oameni de afaceri italieni care sunt acuzati ca ar avea legaturi necinstite cu alte organizatii mafiote italiene si nu au aparut declaratii publice nici in Parlamentul Romaniei si nici din partea unor primari impotriva acestor cetateni", a spus Seres. El a adaugat ca, de aceea, reactia primarului Romei este "exagerata, xenofoba, antieuropeana", aratand ca astfel de atitudini impotriva cetatenilor romani din Italia sau din alte tari europene trebuie sa inceteze.
Amenintari extremiste
Unul din cele mai grave incidente l-a constituit cel de la Livorno, cand patru copii au murit intr-un incendiu. Atunci, "Grupul armat pentru curatenie etnica" a revendicat incendiul in care cei patru copii si-au pierdut viata, amenintand cu noi atentate daca romii nu vor parasi Italia.
"Le acordam un termen de 20 de zile, incepand cu 25 august, sa paraseasca teritoriul italian si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii. In caz contrar, in fiecare luna va avea loc un atentat intr-o alta tabara, cu consecinte chiar mai grave decat la Livorno", a avertizat gruparea, intr-o scrisoare trimisa catre doua publicatii italiene. Iar in urma cu doua saptamani, circa 30 de persoane, cu figurile acoperite de cagule si inarmate cu lanturi, bate, pietre si sticle, au aruncat cockteiluri Molotov asupra unei tabere de romi de la periferia Romei. Carabinierii au intervenit inainte ca grupul inarmat sa atace tabara, dupa lansarea celor doua proiectile, un barbat in varsta de 40 de ani fiind arestat. In decembrie 2006, locuitorii unei comune de la periferia orasului Milano au incendiat o tabara de corturi destinata romilor expulzati dintr-o alta zona.
Manifestatie de protest
Partidul Romanilor din Italia a anuntat ca va organiza astazi o manifestatie la Roma, in semn de protest fata de atacurile din presa italiana la adresa comunitatii romanesti din aceasta tara. Decizia de a organiza o manifestatie a fost luata dupa intensificarea atacurilor, in presa italiana, la adresa comunitatii romanesti din Italia.
Clamparu, lider in Spania
Daca in Italia nu s-a remarcat nici un nume greu, in Spania cel mai "celebru" roman este Ioan Clamparu. "Unul din principalii traficanti de fiinte umane din lume", asa cum il numea Garda Civila spaniola. Un personaj care a traficat sute de femei in Spania. Si pe care autoritatile romane incearca fara succes sa-l prinda de ani buni. Clamparu ramane in continuare capul uneia dintre cele mai "sudate" retele de trafic de fiinte umane dinspre Romania catre Occident. Un personaj catalogat drept cel mai inspaimantator traficant de femei pe tronsonul Romania-Spania si care si-a cladit un adevarat imperiu al terorii.
Teroarea lui "Cap de porc"
Marturiile victimelor lui Clamparu, zis "Nasul", "Papa" ori "Cap de porc" sunt cutremuratoare si arata teroarea la care au fost supuse. Ele erau obligate sa se prostitueze intr-un imens parc din Madrid, Casa del Campo, denumit in argoul traficantilor "fabrica". Locurile erau numite "posturi", iar fetele purtau denumirea de "bagaje" sau "colete". In fiecare noapte, peste 150 de fete ieseau la "produs". Activitatea era supravegheata atent de Clamparu si locotenentii sai, care nu aveau nici o problema in a-i elimina, prin orice metode, pe acei proxeneti care incalcau regulile impuse.
Fara forta in Romania
In afara de bandele care au parasit Romania pentru a actiona in afara, cele care actionau in tara au cam fost destructurate, nemaiavand forta de altadata. Cel mai bun exemplu sunt fratii Nutu si Sile Camataru, care au terorizat ani de-a randul Capitala, si care in prezent se afla dupa gratii. Au disparut si gruparile care actionau la inceputul anului 2000. "Gemenii", gruparea lui "Papuasu", grupul lui Botonica, format din fratii "Reget", grupul "Onica" condus de Ion Matei, Ahmet Metin, Maharu, Nica, clanul "Stoaca", fratii "Benga", "Duduienii", gruparea "Chiroaica", " Belgienii" faceau legea in Bucuresti in urma cu sapte ani. Acum, ceea ce a mai ramas din aceste grupari care in buna parte au fost neutralizate, nu mai prezinta un risc maxim pentru ordinea publica. In buna parte au fost decimate si gruparile care "crescusera" in ultimii ani, ca cea a lui "Caran". (Bogdan GALCA)
Efectele migratiei parintilor
170.000 de elevi cresc fara un camin normal * Desi le creste simtitor nivelul de trai, ei sunt privati de educatie si de dragostea parinteasca
Peste 170.000 de copii din clasele V-VIII au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, iar cel putin 20.000 de elevi au plecat, in ultimii doi ani, sa-si continue studiile in tara in care lucreaza parintii lor, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros si prezentat ieri. Aceste cifre sunt mult mai mari decat cele furnizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului care anunta la sfarsitul lunii iunie 2007 ca 82.464 de copii aveau unul sau ambii parinti plecati in strainatate. Insa, estimarile pe datele din sondajul "Efectele migratiei: copiii ramasi acasa" releva o cifra dubla fata de statistica oficiala si asta numai la nivelul copiilor din clasele V-VIII.
55.000 de copii fara mama
La sfarsitul anului scolar 2006-2007, atat estimarile pe baza declaratiilor copiilor, cat si cele pe baza celor facute de directorii celor 200 de scoli din esantion arata ca 16-18% dintre elevii de gimnaziu aveau cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, ceea ce in cifre absolute reprezinta circa 170.000 de elevi din cei aproape un milion inscrisi in clasele V-VIII. Dintre acestia aproximativ 35.000 au ambii parinti plecati, 55.000 au doar mama plecata, iar 80.000 au doar tatal plecat in strainatate. Mai mult, aproximativ trei sferturi dintre elevii de gimnaziu au cel putin un frate sau o sora, ceea ce face ca cifra copiilor ramasi acasa sa se dubleze. Potrivit aceluiasi studiu, din punct de vedere al raspandirii geografice, datele arata ca regiunile cele mai afectate de fenomen sunt vestul tarii (Banat, Crisana, Maramures), unde elevii de gimnaziu care au parinti in strainatate reprezinta 27% din numarul total de elevi si Moldova, unde procentul similar este de 25%.
Deprimarea creste odata cu nivelul de trai
Specialistii sustin ca, in cele mai multe dintre cazuri, migratia parintilor determina o crestere a nivelului de trai al copilului ramas acasa insa, presupune si o serie de efecte negative, unul dintre acestea fiind faptul ca plecarea unuia dintre parinti determina in unele cazuri o deteriorare a relatiei copilului cu parintele ramas acasa. Totodata, efecte negative se intalnesc si la nivel psihologic. "Datele de ancheta confirma existenta unei asocieri semnificative intre absenta ambilor parinti sau doar a mamei si frecventa simptomelor de deprimare la copii. Este imbucurator faptul ca nu apare o corelatie intre lipsa parintilor si inrautatirea starii de sanatate a copiilor", a explicat reprezentantul Soros, Ovidiu Voicu. Din studiu a mai rezultat ca diferentele dintre copiii de migranti si cei de non-migranti sunt relativ mici in ce priveste comportamentele deviante, insa plecarea parintilor reprezinta un factor de risc.
Probleme cu politia
Ponderea copiilor care au avut cel putin o data probleme cu politia este mai mare in randul celor care au parinti migranti fata de ceilalti (15-16% fata de 10%). Comportamentul de la scoala al copiilor ai caror parinti sunt plecati i-au determinat pe profesori sa atraga atentia familiei mai frecvent decat in cazul copiilor cu parintii in tara. "Consumul de substante interzise minorilor (tutun, alcool) are o incidenta putin mai mare in randul elevilor de gimnaziu care au ambii parinti plecati sau doar mama plecata la munca in strainatate", se mai arata in studiu. Sociologii cred ca minorii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate au un profil asemanator cu cei ce traiesc in familii monoparentale ca urmare a despartirii parintilor sau a decesului unuia dintre ei, si au subliniat ca desi plecarea la munca este temporara, efectele asupra copiilor pot fi similare cu cele ale unei despartiri pe termen lung sau definitive. (Corina SCARLAT)
Un copil s-a spanzurat pentru ca-i pleca mama in Italia
Un baiat de 12 ani, din comuna argeseana Valea Danului, s-a sinucis la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a aflat ca mama sa intentioneaza sa plece din nou la munca in Italia, iar el, in absenta tatalui plecat de 10 ani din sanul familiei, ar fi urmat sa ramana singur cu sora si fratele.
Stefan Ciurea a fost gasit de o vecina, cu o funie in jurul gatului, agatata de creanga unui cires din gradina. Copilul a lasat si un biletel, in care vorbeste ca un adult, inclusiv de banii de inmormantare. "Imi pare rau ca ne despartim certati. Cu inmormantarea mea nu o sa aveti probleme pentru ca vine omul ala cu banii pe lemne. Sora-mea, tu sa te tii de scoala. Mama, tu sa ai grija de tine ca lumea e rea. Sa aveti grija de catel.", au fost ultimele cuvinte adresate familiei sale de Stefan. Baiatul avea 12 ani si invata in clasa a 5-a a Scolii Regina Maria din Curtea de Arges. Anul trecut el ramasese repetent. Parintii baiatului sunt despartiti de 10 ani, iar copilul statea cu mama. Stefan mai are un frate de 17 ani si o sora mai mare decat el cu 3 ani. Mama copilului a fost plecata anul acesta la munca in Italia pentru cateva luni. Revenise in tara, iar gandul marturisit lui Stefan ca va pleca din nou l-a suparat foarte rau pe acesta. Totusi, femeia a amanat plecarea care urma sa aiba loc pe 29 septembrie cu cateva zile si l-a indemnat sa invete mai bine la scoala. "In prima zi de scoala am rugat-o pe mama copilului sa aiba grija de el deoarece el este un copil cu probleme. Ramasese repetent, iar comportamentul lui nu lasa sa se intrevada nici in acest an scolar ca ar putea invata mai bine. Mama copilului mi-a raspuns ca va pleca in Italia din nou si ca o sa vina altcineva la sedintele cu parintii. Eu cred ca copilul a suferit foarte mult din cauza faptului ca era singur. Era un copil interiorizat." a spus diriginta lui Stefan. Tatal lui Stefan spune ca baiatul avea o fire mai inchisa si sensibila care suferea foarte mult si parea tot timpul afectat de problemele familiale. (Andrei GHICIUSCA)
Scoala nu ofera sprijin suficient
Specialistii considera ca scoala este un element important in oferirea de servicii sociale elevilor, chiar daca de multe ori acest lucru se intampla mai mult tacit decat explicit. Cu toate acestea, ei au aratat ca in multe scoli lipsesc doua instrumente esentiale: colaborarea cu sistemul de asistenta sociala si psihologul scolar. Astfel, in doar 38% din scolile generale din Romania exista un psiholog care sa ofere consiliere elevilor. Mai mult, psihologii sunt prezenti mai ales in orasele mari, pentru ca in 86% dintre scolile din mediul rural si in jumatate dintre cele din orase medii si mici aceasta pozitie nu este ocupata. In cazul copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate creste riscul de a se inregistra situatii ce pot conduce la probleme legate de procesul de educatie: copii care vin cu mai mica placere la scoala, au rezultate mai slabe, acumuleaza mai multe absente, au mai des nota scazuta la purtare si corigente.
(Corina SCARLAT)
Sfaturile psihologilor
Specialistii atrag atentia ca tinerii si copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate trebuie considerati in situatie de risc si ar trebui implementate politici publice coerente prin care acestia sa fie identificati si monitorizati. Plecand de la relatiile comunitare deja constituite in jurul scolii si de la practica curenta, nu trebuire neglijata construirea unui set de servicii sociale - plecand de la rolul scolii in comunitate - ce pot fi oferite copiilor ai caror parinti sunt plecati temporar in strainatate. Acestea ar trebui sa includa consiliere speciala, ajutor in procesul de invatare, conditii de petrecere a timpului liber in activitati organizate in comun cu alti copii, vizite la domiciliu. Toate activitatile suplimentare in care sunt implicati profesorii trebuie platite suplimentar.
Studiul a fost realizat in perioada 4-11 iunie pe un esantion de 2037 elevi din clasele V-VIII, dintre care 1600 esantion reprezentativ national pentru elevii de gimnaziu si 437 esantion suplimentar de elevi ai caror parinti (unul sau amandoi) sunt plecati in strainatate. Potrivit Fundatiei Soros, esantionul este reprezentativ pentru populatia scolara din clasele V-VIII, marja de eroare fiind +/- 2,5%. (Corina SCARLAT)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.