Motiunea de cenzura initiata de PSD a fost respinsa de parlament. Pentru motiune au fost exprmate doar 220 de voturi, in conditiile in care pentru doborarea guvernului erau necesare 232 de voturi, iar PSD, PD si PLD mizau pe 248 de voturi. Asta insea
Motiunea de cenzura initiata de PSD a fost respinsa de parlament. Pentru motiune au fost exprmate doar 220 de voturi, in conditiile in care pentru doborarea guvernului erau necesare 232 de voturi, iar PSD, PD si PLD mizau pe 248 de voturi. Asta inseamna ca 28 de parlamentari din PSD si PD au tradat, o parte din ei votand impotriva motiunii, altii lipsind efectiv de la vot. Potrivit Hotnews, sapte senatori si 15 deputati din PSD au votat impotriva motiunii de cenzura initiate chiar de acest partid, au declarat surse de la varful partidului. Potrivit acestor surse, votul parlamentarilor PSD a fost monitorizat, astfel incat se stie in acest moment cine a votat impotriva "consemnului" de partid. Si de la PD a existat un parlamentar care a absentat, iar un altul a votat impotriva - deputatul Liviu Nistoran. Trebuie adaugat ca din cei 462 de parlamentari, au fost prezenti 433. Dintre acestia nu au votat 59 de parlamentari, majoritatea din PC si PRM. In aceste conditii, au fost exprimate 374 de voturi, din care doua au fost anulate. Din cele 372 de voturi valide, 220 au fost pentru motiune si 152 impotriva acesteia. Potrivit secretarului Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, in urnele de vot au fost gasite o pastila, cel mai probabil de algocalmin, si o bila neagra invelita intr-o hartie alba, acestea fiind voturile anulate, informeaza Rompres. Parlamentarii au dezbatut astazi in sedinta comuna motiunea de cenzura initiata de Partidul Social Democrat, intitulata '1.000 de zile de haos - sfarsitul guvernarii de dreapta'. Dupa ce a fost depusa in Parlament, la 24 septembrie, fiind semnata de 139 de parlamentari, prezenta motiune de cenzura a PSD a fost citita joi, 27 septembrie, in plen de purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu
Patru motiuni de cenzura esuate Motiunea de cenzura intitulata '1.000 de zile de haos - sfarsitul guvernarii de dreapta' este cea de-a 14-a motiune de cenzura la adresa unui guvern roman postdecembrist. Toate motiunile de cenzura de pana acum au fost respinse, informeaza Rompres.

Cabinetul Calin Popescu-Tariceanu, investit la 29 decembrie 2004, s-a mai confruntat cu patru motiuni de cenzura, prima avand loc in iunie 2005. Initiata de 133 de deputati si senatori ai PSD, motiunea ''Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei'' depusa dupa asumarea raspunderii Executivului asupra pachetului legislativ privind proprietatea si reforma in justitie, a fost prezentata in cadrul plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului la 20 iunie 2005. In urma dezbaterii din 22 iunie 2005, motiunea a fost respinsa cu 265 de voturi impotriva si 186 de voturi pentru.

La 21 februarie 2006, cabinetul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu a intampinat, pentru a doua oara de la investire, o motiune de cenzura.
Motiunea ''Anti-reforma sanatatii'' a fost initiata de parlamentari PSD si PRM la 15 februarie 2006, in urma asumarii raspunderii guvernului pentru pachetul de legi privind reforma in sanatate, la 13 februarie. Documentul acuza neconstitutionalitatea demersului guvernamental, care ar reiesi din faptul ca sunt introduse fortat aspecte care tin de regimul juridic al functiei publice sau al contractului de munca, chestiuni pentru care, in Legea fundamentala, sunt prevazute legi organice speciale. Motiunea a fost respinsa cu 246 impotriva, in cadrul sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului, de la 21 februarie 2006.

A treia motiune de cenzura, ''Fapte si minciuni'', intiata de deputatii si senatorii PSD, a fost depusa la 20 iunie 2006. Prin aceasta motiune, PSD cere Parlamentului sa puna capat mandatului acordat Guvernului Calin Popescu-Tariceanu, ''formarea rapida a unui alt Executiv fiind nu o piedica, ci o conditie necesara pentru aderarea cu succes la Uniunea Europeana''.
La 28 iunie 2006, senatorii si deputatii s-au reunit in sedinta comuna pentru a dezbate motiunea de cenzura initiata de Partidul Social Democrat si intitulata ''Guvernul Tariceanu - Fapte si Minciuni''.
La finalul sedintei, Guvernul a trecut testul Parlamentului, motiunea PSD obtinand 145 de voturi pentru si 235 impotriva. Parlamentarii PRM au refuzat sa voteze, iar cei ai PNL, PD, PC si UDMR si-au precizat sprijinul pentru actualul cabinet.

A patra si cea mai recenta este cea cu titlul 'Guvernul Tariceanu trebuie sa plece', care a fost depusa la 4 iunie 2007. Ea a fost semnata de 119 parlamentari, dintre care 86 deputati si 33 senatori, si citita citita in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului la 7 iunie. Semnatarii motiunii, in speta 119 parlamentari democrati, reprezentanti ai minoritatilor nationale sau independenti, dar si de doi conservatori si un social-democrat, considera ca Romania are nevoie de 'un guvern stabil, profesionist, cu o majoritate parlamentara asumata in mod transparent', iar in aceste conditii 'partidele politice trebuie sa decida: fie isi asuma guvernarea, fie accepta organizarea alegerilor anticipate. Decizia este in acest moment in mana Parlamentului'. Potrivit textului documentului, 'guvernul Tariceanu II se confrunta cu un grav deficit democratic, ca urmare a precarei sale sustineri parlamentare si mai ales populare, demonstrat de rezultatele recentului referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu'.
Dezbaterea a avut loc patru zile mai tarziu, in urma ei inregistrandu-se 112 voturi 'pentru' si 115 'impotriva' si un vot nul, in conditiile in care erau necesare pentru adoptare 233 de voturi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.