In Parcul Bordei se va construi. Decizia a fost luata ieri in unanimitate de cei 29 de consilieri generali prezenti la sedinta de la Primaria Capitalei. Alesii locali au mai aprobat si o conventie prin care s-au angajat sa-i dea la schimb lui Costica
In Parcul Bordei se va construi. Decizia a fost luata ieri in unanimitate de cei 29 de consilieri generali prezenti la sedinta de la Primaria Capitalei. Alesii locali au mai aprobat si o conventie prin care s-au angajat sa-i dea la schimb lui CosticaConstanda si terenul din spatele Guvernului.

Dupa ce au fost bagati in sedinta chiar de proprietarul Parcului Bordei, Costica Constanda, si au primit indicatii pretioase, consilierii generali ai Capitalei au trecut la fapte. Au venit doar 29 de consilieri (PD, PLD, PC si PRM), atat cat era nevoie pentru a putea trece cele doua puncte de pe ordinea de zi: proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul situat pe Strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor nr. 110-112 - adica pentru cele 3,3 hectare de teren situat in Parcul Bordei, si semnarea unei conventii care permitea un schimb de terenuri intre cele doua parti. Mai exact, prin cele doua decizii luate ieri, Constanda va putea construi pe 5.000 de metri patrati din zona verde, urmand ca in baza conventiei semnate sa obtina la schimb si un alt teren in spatele sediului Guvernului, Depoul RATB, in suprafata de 28.000 de metri patrati. Cu alte cuvinte, afaceristul a reusit sa-i pacaleasca pe alesii locali si sa obtina de la ei atat dreptul de a ridica vile de lux in Parcul Bordei, cat si de a primi un alt teren in cea mai centrala si bine cotata zona a Capitalei, Piata Victoriei. Mai mult, prin PUZ-ul aprobat ieri, practic se poate construi, conform legii, pe o treime din intreaga suprafata a parcului, adica pe 10.000 metri patrati, si nu pe 5.000 cat a cerut afaceristul. Astfel, daca cineva va dori sa amplaseze un cartier rezidential pe restul de 5.000, o poate face lejer in baza deciziei luate ieri de alesii locali.


"OBLIGATI". Unii consilieri au tinut sa-si motiveze gestul, spunand ca au votat impotriva vointei lor. "Votez obligat de o decizie a instantei care, daca nu as respecta-o, m-ar transforma in infractor", si-a argumentat votul consilierul Victor Adar, referindu-se la decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel care obliga Consiliul General sa aprobe PUZ-ul pentru zona Bordei.

Desi nu tine loc de autorizatie de constructie, fara PUZ-ul adoptat ieri, afaceristul nu putea incepe demersurile pentru realizarea proiectului Bordei.

"PUZ-ul nu tine loc de autorizatie de constructie. Retineti! Autorizatia de constructie este emisa de primaria de sector", a precizat primarul general Adriean Videanu.

Aprobarea PUZ-ului nu a anulat insa o alta decizie a instantei, si anume despagubirile de peste 17 milioane de euro pe care alesii locali trebuie sa i le achite lui Constanda. Ca sa scape de aceste datorii, din cauza carora, potrivit lui Videanu, conturile municipale sunt blocate, consilierii municipali au aprobat o conventie, cea pe care am amintit-o la inceput, intre Consiliul General si Constanda privind un schimb de terenuri.

Astfel, in baza acesteia, Constanda renunta la despagubirile de 17 milioane de euro, ramane cu peste 5.000 de metri patrati de teren in Parcul Bordei (pe care poate ridica constructii de cel putin patru etaje), iar pentru diferenta de teren pe care o are in proprietate pe malul Lacului Floreasca - adica 28.000 de metri patrati - primeste o suprafata in echivalent in spatele Guvernului, pe actualul amplasament al Depoului RATB "Victoria".

"Este o conventie echitabila. Prin aceasta intelegere reusim sa salvam o suprafata verde, importanta pentru oras", a argumentat Videanu.

Ca si primul proiect, incheierea acestei conventii a fost votata in unanimitate de consilierii PD, PLD, PC si PRM prezenti la sedinta.


Cerere de exproprierePrimarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (foto), va solicita Guvernului sa treaca cei 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei pe care Constanda vrea sa construiasca vile de lux la capitolul utilitate publica, afaceristul putand fi astfel expropriat.
"Spre linistea domnului Videanu, le promit bucurestenilor ca voi face toate demersurile politice si legale pentru a nu se emite vreo autorizatie de constructie in Parcul Bordei si in vreun alt parc din Sectorul 1. M-as bucura sa constat ca exista la nivelul Primariei Capitalei un minimum de responsabilitate legata de viitorul acestui oras prin respingerea unor actiuni similare viitoare, si ma refer concret la PUZ-urile din Parcul Circului, din Parcul Politehnicii sau la cel care urmeaza in curand in Parcul Floreasca", a declarat Chliman. In plus, Ministerul Mediului, prin secretarul de stat Lucia Ana Vraga, a declarat pentru Jurnalul National ca institutia pe care o reprezenta nu va da niciodata aviz de mediu lui Constanda, act necesar construirii pe spatiul verde. Astazi, in sedinta de Guvern va fi discutata modificarea Ordonantei 195/2005, astfel incat sa se interzica transformarea spatiilor verzi in santiere de constructii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.