Anuntul presedintelui rus, Vladimir Putin, ca va conduce lista Partidului Rusia Unita la alegerile legislative din 2 decembrie creeaza un cerc al puterii in care liderul de la Kremlin isi poate succeda la nesfarsit.

Revista time imagineaza
Anuntul presedintelui rus, Vladimir Putin, ca va conduce lista Partidului Rusia Unita la alegerile legislative din 2 decembrie creeaza un cerc al puterii in care liderul de la Kremlin isi poate succeda la nesfarsit.

Revista time imagineaza urmatoarea situatie: Rusia Unita (partid creat de Putin) castiga, asa cum indica sondajele, cu peste 75% alegerile. Firesc, il alege pe presedintele Dumei in persoana lui Vladimir Putin. In aceasta calitate, Putin ii propune presedintelui Rusiei (pana in martie 2008, acelasi Vladimir Putin) sa il numeasca prim-ministru pe... Vladimir Putin. Nu e de mirare ca secretarul de stat american, Condi Rice, a declarat ieri ca "Washingtonul este ingrijorat de concentrarea de putere de la Moscova".
Luni, Putin nu a exclus posibilitatea sa devina premier, dar a pus doua conditii: Ca Rusia Unita sa castige o majoritate larga (ca si facuta) si sa colaboreze cu un presedinte demn de un asemenea prim-ministru. Prin numirea in urma cu trei saptamani a lui Viktor Zubkov in functia de premier, un personaj cvasinecunoscut si mai ales complet dependent de Putin, si aceasta conditie este satisfacuta. Zubkov, poate fi ales presedinte cu sustinerea lui Putin, care va avea in acest fel colaboratorul pe care si-l doreste. z

Continuitate
>> Vladimir la infinit
Ca sa ramana insa cu adevarat stapanul absolut al Rusiei, Putin trebuie sa modifice Constitutia pentru a oferi functiei de premier puterea in stat. In prezent, presedintele poate demite guvernul, premierul este obligat sa ceara aprobarea presedintelui pentru a numi ministrii, iar ministrii apararii, de externe, de interne si directorul FSB raspund direct in fata presedintelui. Daca Putin nu mai poate ocupa functia de maxima putere, va trebui sa confere puterea maxima functiei pe care o poate ocupa. "Planul lui Putin", cum a fost numit de presa, ar putea fi insa zadarnicit de propriii apropiati nemultumiti de rolurile in care i-a distribuit tarul Vladimir.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.