Reabilitarea falezelor, amenajarea plajelor afectate de eroziunea costiera si invazia algelor sunt principalele probleme cu care se confrunta in prezent litoralul romanesc.

Specialistii Directiei Apelor Romane Litoral Constanta avertizeaza
Reabilitarea falezelor, amenajarea plajelor afectate de eroziunea costiera si invazia algelor sunt principalele probleme cu care se confrunta in prezent litoralul romanesc.

Specialistii Directiei Apelor Romane Litoral Constanta avertizeaza ca, de la un an la altul, algele de la tarmul marii sunt in cantitati tot mai impresionante. Daca in 2004 de pe plaje erau stranse 9.000 de metri cubi de alge, in vara care s-a incheiat s-au adunat peste 40.000 de metri cubi.

Autoritatile spun ca fenomenul este cauzat de nivelul ridicat al nutrientilor care ajung in apa marii prin sistemele de canalizare din localitatile de pe malul Dunarii si de pe litoral. O solutie ar putea fi achizitionarea mai multor utilaje care sa actioneze pe plaje chiar in lunile in care se inregistreaza cel mai mare numar de turisti. De asemenea, vor fi consultate firme din tari care s-au confruntat cu acest fenomen si care au reusit sa il combata prin amplasarea unor plase in largul marii, care sa impiedice ajungerea algelor la tarm, investitie destul de costisitoare si viabila pe termen lung.

FALEZE. DADL Constanta va mai demara pana la sfarsitul anului patru proiecte de reabilitare a falezelor din municipiul Constanta, Tuzla, Eforie si Costinesti, zone afectate atat de eroziunea costiera, cat si de inundatii. Lucrarile sunt prevazute sa fie finalizate in cel mult patru ani si necesita investitii de 49 de milioane de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.