La manastirea romano-catolica Sfanta Clara din Bari vietuiau in ultima vreme doar trei calugarite apartinand ordinului religios Clarisa. Cu timpul, relatiile dintre ele s-au deteriorat insa atat de puternic incat, dupa ultimul scandal, Maica superioa
La manastirea romano-catolica Sfanta Clara din Bari vietuiau in ultima vreme doar trei calugarite apartinand ordinului religios Clarisa. Cu timpul, relatiile dintre ele s-au deteriorat insa atat de puternic incat, dupa ultimul scandal, Maica superioara a fost spitalizata cu zgarieturi adanci pe fata. Ultimele evenimente l-au determinat pe episcopul local sa ceara Vaticanului permisiunea de a inchide manastirea.
Maica Stareta, sora Liliana, singura din cele trei calugarite care a decis sa ramana la Sfanta Clara, a precizat insa raspicat ca nu are nici cea mai mica intentie sa paraseasca lacasul de cult in care traieste de aproape 45 de ani.
Ordinul clariselor este considerat unul dintre cele mai austere din sanul Bisericii Romano-Catolice, apartinatoarele dedicandu-si viata rugaciunii, penitentei si meditatiei. La Sfanta Clara insa, juramantul tacerii a fost calcat in picioare de cele trei maicute. Doua dintre surori, Annamaria si Gianbattista, s-au plans ca stilul de viata al Maicii Superioare nu se potrivea sub nici o forma cu viata austera a manastirii. Mai mult decat atat, acesteia din urma ii placea la nebunie sa se distreze si le distragea adesea atentia atunci cand cele doua surori incercau sa se roage sau sa mediteze. Annamaria si Gianbattista au tolerat comportamentul nepotrivit al Maicii Superioare pana cand "au ajuns la capatul puterilor" si au rabufnit, doborand-o la pamant si zgariind-o pe fata.
Cele doua calugarite suparate au decis sa paraseasca lacasul de cult si sa se mute la un altul situat in apropiere. Dupa ce a fost externata din spital, sora Liliana s-a baricadat in interiorul manastirii, hotarata sa nu mai lase pe nimeni inauntru.
In ciuda eforturilor depuse, episcopul Giovanni Battista Pichierri nu a reusit sa le impace pe cele trei calugarite, fiind nevoit sa solicite ajutorul Vaticanului.
El a trimis o scrisoare in care preciza ca este evident ca cele trei calugarite "si-au pierdut vocatia religioasa" si avand in vedere ca in momentul de fata la Sfanta Clara mai traieste doar o singura calugarita, se impune inchiderea lacasului de cult. Pana sa primeasca indicatii clare de la Vatican, episcopul a semnat un decret care stipuleaza ca nimeni nu mai poate "oficia sfanta Liturghie sau alta slujba in capela manastirii".
Dar sora Liliana, care a intrat in acesta manastire din 1963, este decisa sa nu renunte cu una cu doua. Ea i-a trimis Papei o scrisoare in care precizeaza ca va pleca doar atunci cand va hotari Dumnezeu. In plus, sora Liliana este hotarata sa respecte juramantul tacerii si sa nu mai vorbeasca cu nimeni. (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.