Inceputul lunii octombrie a adus cu sine noi scumpiri. Gazele naturale si produsele alimentare au deschis lista majorarilor de preturi. Daca pentru a justifica scumpirea gazelor s-a invocat majorarea pretului la gazele din import, un motiv care nu po
Inceputul lunii octombrie a adus cu sine noi scumpiri. Gazele naturale si produsele alimentare au deschis lista majorarilor de preturi. Daca pentru a justifica scumpirea gazelor s-a invocat majorarea pretului la gazele din import, un motiv care nu poate fi contracarat de autoritatile de la Bucuresti, in schimb, pentru produsele alimentare scumpirea are cauze mult mai autohtone.
Producatorii au invocat, din nou, seceta din vara acestui an, adica exact acelasi motiv pe care ministrul Agriculturii, Traian Decebal Remes, il contesta de cateva luni, sustinand ca este unul inventat, fara nicio legatura cu realitate. Inventie sau nu, realitatea este cea pe care o constatam fiecare dintre noi cand privim rafturile magazinelor.
De ceva vreme insa, ministrul cu pricina pare ca a intrat in silentio stampa si nu mai face nicio declaratie pe aceasta tema, de parca subiectul scumpirilor nici nu mai exista. Ar fi si greu de crezut ca ar mai putea face vreun comentariu pe aceasta tema, dar ar putea macar sa recunoasca faptul ca declaratiile sale din vara erau hazardate. Cum insa gestul de a-si recunoaste greseala nu prea face parte din recuzita politicianului roman, nici Decebal Traian Remes nu putea face exceptie de la aceasta regula de aur.
In vara, ministrul ne spunea ca va bloca scumpirea painii si a produselor de panificatie, in general, prin controalele pe care inspectorii ANAF le vor face la fabricile de paine. Rezultatul: controalele s-au lasat cu ceva amenzi, de altfel binemeritate, si cam atat. Ba mai mult, reprezentantii industriei de panificatie au acuzat faptul ca de controlat au fost controlate cam aceleasi fabrici, adica acelea care lucreaza la vedere pentru ca cele care lucreaza la negru au fost ocolite dintr-un motiv foarte simplu, si anume ca nu erau stiute de inspectorii fiscali. Numai un naiv putea crede ca stoparea cresterii preturilor putea fi facuta prin astfel de controale, ignorand insa faptul ca seceta a redus drastic productia de grau. Un naiv sau cineva care dorea sa abata atentia opiniei publice, din dorinta de a o face sa creada ca el, in calitatea sa de reprezentant al autoritatii, este prezent si actioneaza pentru protejarea comunitatii. Cum insa minciuna are picioare scurte, adevarul nu a intarziat sa iasa la iveala.
Sa ne aducem aminte ca ni se spunea ca masinile brutarilor vor fi dotate cu mijloace electronice de urmarire prin satelit, astfel incat lupta impotriva mafiei cerealelor sa fie si mai consistenta. Evident, nicio masina nu a fost dotata pana acum cu asa ceva si nici nu va fi.
Ramane insa intrebarea cat de rupt de realitate trebuie sa fie cineva ca sa faca un asemenea anunt. Mult este singurul raspuns realist. Pana cand autoritatile isi revin si vor incearca sa pastreze contactul cu realitatea, noua nu ne ramane decat sa luam lucrurile asa cum sunt si sa ne pastram optimismul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.