Numarul gospodariilor cu o avere mai mare de un milion de dolari a crescut cu 14 procente in 2006 comparativ cu 2005, acestea controland in prezent aproximativ o treime din cele 100.000 de miliarde de dolari din averea mondiala, potrivit unui studiu
Numarul gospodariilor cu o avere mai mare de un milion de dolari a crescut cu 14 procente in 2006 comparativ cu 2005, acestea controland in prezent aproximativ o treime din cele 100.000 de miliarde de dolari din averea mondiala, potrivit unui studiu dat publicitatii marti de firma de consultanta Boston Consulting Group (BCG), informeaza Reuters, consultata de Rompres.

Aceste 9,6 milioane de familii, reprezentand doar 0,7 procente din gospodariile din intrega lume, controleaza in prezent aproximativ 33.200 miliarde de dolari. Jumatate din gospodariile cu o avere mai mare un milion sunt amplasate in SUA si Canada, un sfert sunt din Europa si o cincime se afla in regiunea Asia-Pacific. Studiul BCG este ultimul raport care demonstreaza adancirea prapastiei globale intre bogati si saraci, persoanele instarite sporindu-si averea prin economii si investitii.

BCG estimeaza ca activele detinute de gospodariile neinstarite (cele cu active financiare mai mici de 100.000 de dolari) a scazut usor intre 2001 si 2006, insa averea gospodariilor cu active financiare mai mari de 100.000 de dolari a crescut de la 51.400 miliarde la 84.500 miliarde de dolari in aceeasi perioada. Firma de consultanta apreciaza ca activele sunt puternic concentrate in randul gospodariilor celor mai bogate, cele cu active financiare mai mari de cinci milioane de dolari, care controleaza in prezent 17,5 procente din averea mondiala desi reprezinta insa 0,1 procente din totalul gospodariilor.

Studiul considera ca principalii factori care au contribuit la cresterea averilor au fost cresterea gradului de economisire si castigurile la bursa. Potrivit autorilor studiului averea mondiala a crescut cu 7,5 procente in 2006 pana la aproximativ 100.000 de miliarde de dolari, acesta fiind al cincilea an de crestere neintrerupta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.