Citigroup a inregistrat pierderi de 5,9 mld. dolariDupa anuntul ca cel mai mare administrator de averi din lume cu sediul in Zurich, UBS AG, a inregistrat pierderi de 3,4 miliarde dolari, Citigroup, cea mai mare banca din Statele Unite, a declarat ca
Citigroup a inregistrat pierderi de 5,9 mld. dolariDupa anuntul ca cel mai mare administrator de averi din lume cu sediul in Zurich, UBS AG, a inregistrat pierderi de 3,4 miliarde dolari, Citigroup, cea mai mare banca din Statele Unite, a declarat ca profitul trimestrului al treilea a scazut cu 60%, inregistrand pierderi de 5,9 miliarde de dolari.
Castigurile ar putea cobori la cel mai mic nivel din al doilea trimestru al anului 2004, deoarece Citigroup a pierdut 1,3 miliarde de dolari in active legate de creditele cu risc ridicat si aproape 600 de milioane de dolari in comertul cu profit fix, in timp ce pierderile rezervelor pentru credite au contribuit la cele 2,6 miliarde de dolari din costurile de credite din afacerea de banking.
Titlurile Citigroup au crescut cu 2,3%, dupa ce seful executiv Charles Prince a declarat ca profiturile vor reveni la "normal" in trimestrul al patrulea. Pierderile companiei din trimestrul al treilea au fost mai mari decat orice alta banca de top din lume si companii de actiuni.
"Este critic ca puterea financiara a Citibank sa fie pusa in perspectiva", a declarat David Katz de la Matrix Asset Advisors din New York, care supervizeaza actiunile Citigroup. "Acestia au declarat ca se asteapta sa revina pe profit spre sfarsitul anului financiar actual", a adaugat acesta. Katz a mai subliniat faptul ca pretul actiunilor comparativ cu profitul este scazut.Asteptarile pentru trimestrul IV sunt mariIn raportul preliminar publicat luni, scaderea cu 60% a profitului net va reduce profitul Citigroup la aproape 2,2 miliarde de dolari. Banca, ce va lansa un raport complet legat de venituri pe 15 octombrie, se proconizase sa aiba un castig de 5,6 miliarde de dolari pe baza unei estimari medii a analistilor intervievati de Bloomberg.
"Rezultatele asteptate de noi pentru al treilea trimestru sunt clar o dezamagire", a declarat Prince intr-un comunicat. "Dorim sa ne intoarcem la un mediu de afaceri profitabil in urmatorul trimestru", a mai adaugat acesta. Actiunile Citigroup au crescut cu 1,05 dolari la 47,72 dolari in tranzactionarea mixta din cadrul Bursei de Valori New York. Titlurile au pierdut 14% in acest an.
"Acest lucru nu indica o schimbare in perspectivele de afaceri pe termen lung pentru banca. Ne asteptam ca profiturile din al patrulea trimestru sa fie considerabil mai puternice", a sustinut Standard & Poor's intr-un comunicat.
Prince este motivul principal al criticismului din partea actionarilor, inclusiv din partea presedintelui Smith Asset Management, William Smith, pentru refuzarea impartirii companiei pe care o considera prea mare si greu de manuit. Pretul actiunilor Citigroup nu reflecta valoarea combinata a unitatilor sale, a declarat analistul Mike Mayo de la Deutsche Bank AG.
"Problemele companiei au terminat cateva afaceri. Punem la indoiala managementul de la toate nivelele si, de asemenea, ne gandim ca Citigroup are nevoie sa considere restructurarea afacerilor sale mixte pentru a imbunatati performanta si eficienta capitalului", a mai declarat Mayo.Şi alte institutii financiare au avut de suferit de pe urma crizeiMiliardarul saudit Prince Alwaleed bin Talal, cel mai mare actionar individual al companiei, a spus luni intr-un interviu pentru Wall Street Journal ca il sprijina pe actualul CEO. "Nicio institutie financiara nu este imuna la dezordinea financiara de pe pietele globale", a mentionat Alwaleed.
Morgan Stanley, Bear Stearns Cos. si Lehman Brothers Holdings Inc., trei dintre cele cinci cele mai mari firme de brokeraj din Statele Unite ale Americii, au raportat declinul profiturilor luna trecuta, dupa reducerea valorii angajamentelor de credite si a bonurilor ipotecare.
Bank of America si JPMorgan Chase & Co, cei doi mari rivali ai Citigroup, au raportat in aceasta luna pierderi ale profitului din trimestrul al treilea. La fel si Merrill Lynch, cea de-a treia companie de obligatiuni din SUA. Şeful financiar al Bank of America, Joe Price, a declarat pe 17 septembrie ca "dislocatiile fara precedent" de pe pietele de credit vor avea "un impact major" asupra rezultatelor trimestriale.
Citigroup a comunicat ca va prelua integral casa japoneza de brokeraj Nikko Cordial, prin cumpararea unui pachet in valoare de 4,6 miliarde dolari, dupa ce grupul bancar american isi va lista actiunile la bursa din Tokyo, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Citigroup a cheltuit in prima parte a acestui an aproximativ 8 miliarde dolari, pentru a achizitiona un pachet de 68% din actiunile Nikko Cordial, cea de-a treia companie de brokeraj din Japonia.
Aceasta a fost cea mai importanta achizitie din Asia efectuata de Citigroup si a semnalat intentia grupului financiar de a-si extinde activitatea in Japonia. Grupul american si-a lansat oferta de preluare in urma unui scandal contabil, care a afectat afacerile diviziei de baza Nikko Cordial Securities si ale bancii de investitii Nikko Citigroup, detinute in parteneriat cu grupul american.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.