Motiunea de cenzura este o oportunitate politica pentru Partidul Democrat (PD) de a sanctiona Guvernul Tariceanu II pentru "lipsa de competenta si de legitimitate", a declarat, miercuri, in plenul Parlamentului, liderului deputatilor democrati, Crist
Motiunea de cenzura este o oportunitate politica pentru Partidul Democrat (PD) de a sanctiona Guvernul Tariceanu II pentru "lipsa de competenta si de legitimitate", a declarat, miercuri, in plenul Parlamentului, liderului deputatilor democrati, Cristian Radulescu.

El a afirmat ca intregul Parlament este "dator cetatenilor tarii sa abordeze cu responsabilitate acest moment politic" si sa voteze impotriva actualului Guvern, subliniind ca senatorii si deputatii PD vor vota pentru motiune, cu bilele la vedere.

"Pentru noi, caderea Guvernului reprezinta doar un prim pas, mare, necesar si important, pentru ca sa existe un Guvern cu sustinere transparenta si consistenta, care sa guverneze pentru toti romanii", a spus Radulescu.

El a declarat ca, pentru sustinerea motiunii, PD are motive proprii, diferite de cele ale PSD, legate de lipsa de legitimitate a Guvernului Tariceanu II si de 'incompetenta' membrilor acestuia.

Conform deputatului PD, unul dintre aceste motive tine de faptul ca Guvernul Tariceanu II s-a indepartat de la programul Aliantei D.A., pe care si l-a asumat la investire, s-a abatut de la acesta "facand foarte multe compromisuri de stanga, populiste, pentru a se mentine la putere".

El a afirmat ca, la fel ca si primul Cabinet Tariceanu, cel actual isi trage legitimitatea de la presedintele Traian Basescu, "ca urmare a celor scrise in protocolul Aliantei D.A.", iar premierul Tariceanu nu ar fi trebuit sa naseasca un nou Guvern fara "acceptul celui de-al doilea parinte, PD".

Potrivit deputatului PD, actualul Executiv "nu a facut, din pacate, nici proba competentei", unii ministrii "facand deliciul presei" si fiind, in sondaje, pe ultimele locuri privind performanta, din toata perioada post-decembrista.

Cristian Radulescu a spus ca Guvernul a ramas fara "orice legitimitate" dupa ce Parlamentul a respins cele doua Ordonante de Urgenta privind organizarea sa, iar presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, "le tine in sertar, ca un functionar de comuna", nedandu-le drumul sa fie promulgate.

Potrivit deputatului PD, in administratie, educatie, cultura si sanatate multe proiecte incepute la nivelul ministerelor au ramas "doar simple pagini de web, nepuse in aplicare".

Actualul Guvern a "politizat la maxim" functiile si institutiile publice, a mai declarat Radulescu.

In opinia sa, depunerea unei motiuni de cenzura de catre PSD arata ca "ne aflam in fata retragerii sprijinului acordat actualului Guvern de catre unul dintre partidele importante care l-au sprijinit".
"PSD-ului i s-a luat de pe ochi valul care l-a impiedicat sa vada ca, asociindu-se cu acest Guvern, va pierde in fata propriului electorat", a precizat Radulescu.

El a mai spus ca motiunea PSD este unica deoarece, pe de o parte, proiecteaza "un miniprogram de guvernare de stanga", iar, pe de alta parte, critica nu numai actualul Executiv, ci intreaga perioada de guvernare de dupa 2004, chiar daca singurii care vor fi demisi dupa adoptarea ei vor fi membrii cabinetului Tariceanu II.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.