Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a citit, miercuri, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, textul motiunii de cenzura initiate de social-democrati, cu titlul "1.000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta". Social-d
Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a citit, miercuri, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, textul motiunii de cenzura initiate de social-democrati, cu titlul "1.000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta". Social-democrati sustin, in textul motiunii, ca, dupa sase luni de guvernare "dezamagitoare"', guvernul nu mai patineaza, ci se scufunda.

"In aceasta situatie, avertismentul nostru dat in Parlament pe data de 3 aprilie - 'pana la urma, singura solutie va fi o masina noua' - se concretizeaza prin aceasta motiune de cenzura. Criza politica profunda in care ne gasim astazi este rezultatul incompetentei guvernarii de dreapta din ultimii trei ani de zile" - se apreciaza in motiune, monitorizata de Rompres.

Semnatarii atrag atentia asupra situatiei mai multor categorii sociale si profesionale care se confrunta cu probleme grave: pensionarii, agricultorii, profesorii si cadrele medicale. "Dupa sapte ani de crestere economica, familiile cu venituri reduse nu resimt in propriile lor case aceasta bunastare", se apreciaza in textul citat.
"Avem bani mai multi la bugetul de stat, dar nu avem o politica de redistribuire echitabila si coerenta, ceea ce a condus la polarizarea puternica a veniturilor si a consumului. Si inca doua mari 'performante' ale guvernarii de dreapta: 0% absorbtie a fondurilor europene si 0 kilometri de autostrada. Pentru toate aceste greseli grave, care costa Romania si pe fiecare dintre cetatenii tarii, Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!", considera social-democratii.

Prin motiunea de cenzura, PSD sustine sa isi face datoria de 'partid responsabil', de opozitie, exprimand ingrijorarea majora a peste 90% dintre romani, sub ochii carora se nasc doua Romanii, opuse si ireconciliabile: "O Romanie a opulentei si dispretului social si o Romanie a saraciei umilitoare si a frustrarilor sociale de tot felul. O Romanie a celor 200.000 de bogati, care pot cumpara 'dreptate', 'sanatate', 'educatie', 'cultura', servicii de calitate, statut social, iar la polul opus, o alta Romanie, cea a unei largi majoritati de exclusi, care se chinuie sa supravietuiasca in saracie, chiar avand un loc de munca", afirma PSD.

Potrivit motiunii, in ultimii ani, bogatii au devenit tot mai bogati si saracii tot mai saraci. Veniturile si consumul celor mai saraci 20% dintre romani au scazut de la 11,24% din PIB in 2004, la numai 10,66% in 2005 si, respectiv, 10,11% in 2006, in timp ce veniturile si consumul celor mai bogati 20% dintre romani au crescut de la 36,6% din PIB in 2004, la 37,32% in 2005 si, respectiv, 38,03% in 2006.

PSD mai considera ca polarizarea proprietatii reprezinta una din marile mutatii survenite in societatea romaneasca, in ultimii ani.
"Restituind integral proprietatile unui grup restrans de cetateni (la nivelul inceputului de an 2006, aproximativ 210.000 de persoane), dreapta politica a spulberat intelegerea anterioara dintre partidele parlamentare cu privire la o necesara limitare in timp a restituirilor (luandu-se ca an de referinta anul 1945), dar si la o limitare a suprafetei de restituit (nu mai mult de 50 de hectare de padure sau de teren)", mentioneaza semnatarii.

Ei subliniaza ca principiul de restituire in integrum al averilor nu a fost aplicat de nici o alta tara fosta comunista, problema proprietatii rezolvandu-se printr-o intelegere a partidelor parlamentare, prin despagubiri banesti sau titluri de stat, precum si prin restituirea partiala in natura, dar in mod proportional cu averea deja detinuta.
"Limita superioara a restituirilor de proprietati nu a pus niciodata insa in pericol dezvoltarea viitoare a tarii, asa dupa cum dreapta politica a inteles sa procedeze in Romania", se spune in textul motiunii.

Intre domeniile in care guvernul a inregistrat "mari esecuri" se inscriu, dupa cum apreciaza social-democratii, agricultura, "care a fost adusa la sapa de lemn de cele doua guverne Tariceanu", sanatatea, educatia, invatamantul, politica externa.
"In doar 1.000 de zile de gestiune liberala- incompetenta, jaf, si dispret fata de interesul national si fata de problemele reale ale agricultorilor - iata ce a produs liberalismul domnului Tariceanu si ignoranta domnului Remes in domeniul agriculturii" - se afirma in motiune.

Cresterea economica nu este sustenabila, fiind intr-o mare masura bazata pe importuri si, in general, "inconsecventa politicii bugetare caracterizeaza ultimii ani de guvernare", sustine PSD, mentionand ca statul roman a cheltuit intr-o luna - decembrie 2006 - aproximativ 3 miliarde de euro, "nu se stie cum si pe ce".

Printre alte nereusite ale guvernului, PSD mai precizeaza ca "nu au existat licitatii publice sau alte forme transparente de cheltuire a banilor publici; nu a fost introdusa programarea bugetara multianuala, asa cum cere Uniunea Europeana. /.../ Zero la suta grad de absorbtie a fondurilor europene - aceasta este una dintre cele mai mari nereusite ale intregii guvernari de dupa 2004. /.../ Sistemul de invatamant romanesc deviaza puternic de la proiectia modelului european; de trei ani de zile auzim de reforme, schimbari, reorganizari, pachete noi de legi, noi ministri; nici noul proiect al Legii invatamantului preuniversitar, promovat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei, nu ofera o perspectiva clara si coerenta pentru descentralizarea administrativa si cresterea autonomiei scolilor. /.../ Ministerul Sanatatii este, de departe, cel mai bolnav organism public din Romania, iar lipsurile si debandada din spitale pun in real pericol vietile pacientilor".

De asemenea, in opinia PSD, "domeniul justitiei este terenul in care relatia contorsionata dintre PNL si PD a produs poate cel mai mare rau in ultimii ani", reformele absolut necesare, care sa faca justitia mai rapida, mai eficienta, mai corecta, mai responsabila, nefiind puse in aplicare.
"Legea ANI a fost folosita permanent drept sperietoare pentru membrii Legislativului. Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, s-a prezentat drept unicul si veritabilul luptator impotriva coruptiei, amenintand in repetate randuri cu retragerea proiectului, daca el nu este votat in forma propusa de domnia sa. Discreditarea Consiliului Superior al Magistraturii este o alta realitate flagranta a guvernarii de dreapta in domeniul justitiei; reformarea CSM a fost numai una declarativa" - se apreciaza in textul motiunii.

Social-democratii critica si politica externa a Romaniei, care "s-a dovedit in ultimii ani corolarul de incompetenta al politicii interne romanesti".
"Romania este azi izolata, o tara 'de mana a doua' in dialogul international. Romania are astazi o dubla politica externa, exercitata, pe de o parte, de un presedinte impredictibil, iar pe de alta parte, de un guvern incapabil sa formuleze o strategie coerenta de politica externa" - este de parere PSD.

In finalul textului se subliniaza ca motiunea de cenzura nu este un demers distructiv, ci dimpotriva, "sansa unui nou inceput".
"Riscul de a mai pierde un an in haos si de a rata si anul al doilea al integrarii este prea mare. Noi, cei din PSD, dorim o schimbare de directie: de la capitalismul oligarhic, la modelul social european, de la exclusivismul celor putini si privilegiati, la solidaritatea sociala fata de cei multi" - afirma, in incheiere, social-democratii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.