Potrivit specialistilor, tulpinile virusurilor gripale din acest sezon sunt similare celor din sezonul trecut. Dupa 15 octombrie incepe campania de vaccinare antigripala gratuita a populatiei.

Pentru acest an, Ministerul Sanatatii Publice
Potrivit specialistilor, tulpinile virusurilor gripale din acest sezon sunt similare celor din sezonul trecut. Dupa 15 octombrie incepe campania de vaccinare antigripala gratuita a populatiei.

Pentru acest an, Ministerul Sanatatii Publice (MSP) achizitioneaza 3.700.000 de doze de vaccin gripal. Astfel, MSP va vaccina, conform indicatiilor OMS, aproximativ 20% din populatie", a declarat dr Florentina Furtunescu, directorul general in MSP. La sfarsitul acestei saptamani se finalizeaza, pe baza listelor medicilor de familie, inventarierea persoanelor cu risc de gripa. Apoi, MSP distribuie dozele de vaccin autoritatilor de sanatate publica judetene, care, la randul lor, le distribuie medicilor de familie, astfel incat dupa 15 octombrie sa inceapa campania de vaccinare antigripala gratuita a populatiei.


RISC. Grupele de populatie aflate la risc care vor fi vaccinate sunt:
persoane cu varsta mai mare de 65 anibolnavi cronici (in special cei cu afectiuni cardiovasculare, respiratorii, bolnavii de diabet, cancer etc.)personal medical care acorda asistenta celor cu risc inaltpersoane adulte si copii, rezidenti in institutii de ocrotire sociala si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane cu afectiuni cronicesalariatii institutiilor de ocrotire si a unitatilor de boli cronicemembrii de familie ai persoanelor la risc inaltcopii cu afectiuni medicale cronice pulmonare si cardiovascularepacientii infectati HIV, copii si adolescenti supusi terapiei cu aspirina.

Ca in fiecare an, in aceasta perioada apar o serie de informatii care invoca studii ce sustin eficienta redusa a vaccinului antigripal. De aceasta data se insista pe ideea ca vaccinul antigripal nu ar reduce riscul de deces in cazul varstnicilor. Doctorul Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase, doctor in stiinte medicale, in Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" Bucuresti, recomanda vaccinare antigripala a persoanelor cu risc si, in special, a varstnicilor.

Cat priveste eficienta vaccinului, dr Enache reaminteste ca, asa cum nu exista medicament cu eficienta de 100%, nici vaccinurile, inclusiv cel antigripal, nu protejeaza 100%. Potrivit dr Florentina Furtunescu, virusurile gripale circulante in sezonul 2007-2008 au acelasi grad de patogenitate cu virusurile din sezonul trecut.

Campania de vaccinare va avea un varf ascendent in luna noiembrie si va continua pana in luna ianuarie 2008, iar in functie de situatia epidemiologica va putea fi prelungita pana in martie 2008.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.