Traian Basescu a prezentat ieri pozitia Presedintiei fata de soarta motiunii de cenzura.
Daca motiunea trece, el a anuntat ca va avea consultari cu partidele si va desemna un premier care sa incerce realizarea unei majoritati in jurul nucleului
Traian Basescu a prezentat ieri pozitia Presedintiei fata de soarta motiunii de cenzura.
Daca motiunea trece, el a anuntat ca va avea consultari cu partidele si va desemna un premier care sa incerce realizarea unei majoritati in jurul nucleului PNL, PD, PLD.
Optiunea mea e un premier PD
"Cu siguranta optiunea mea este un premier PD. Acest premier are obligatia sa constituie o echipa, un program si sa gaseasca o sustinere de 50% plus un vot in Parlament. Daca premierul nu gaseste sustinerea - voi face si eu toate eforturile pentru a-l sprijini sa gaseasca o formula - atunci voi trece la al doilea pas: voi incerca sa propun prin consultarea partidelor parlamentare solutia unui Guvern de uniune nationala care sa fie pana la urmatoarele alegeri".
Seful statului a precizat ca, daca nici aceasta propunere nu va trece atunci se va ajunge alegerile anticipate, insa, a adaugat Basescu, "stim ca nu va fi cazul si ca al doilea Guvern va trece".
In cazul in care motiunea nu trece, a continuat presedintele, "nu inseamna ca acest Guvern are o majoritate transparenta".
Intelegere Olteanu-Hrebenciuc
PSD si PNL au cazut la pace, ieri, si au decis, in urma negocierilor, sa pice motiunea de cenzura, sustin surse parlamentare. Pesedistii au solicitat intrarea la guvernare in schimbul dinamitarii propriei motiuni, in timp ce liberalii au lasat sa se inteleaga, ca in ultima instanta ar fi dispusi sa coopteze PSD la guvernare dar dupa euro-alegeri. Sursele citate ne-au mai spus ca delegatia PSD s-a dus cu mandatul clar de a obtine un protocol scris de la PNL pentru a fi siguri de reusita negocierilor. Varianta nu a fost primita cu bratele deschise de PNL care ar fi vrut sa le dea bani si o remaneiere guvernamentala, au precizat aceleasi surse. Potrivit acestora, din delegatia PSD la negocieri au facut parte Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Titus Corlatean, Viorel Hrebenciuc iar din cea a PNL Bogdan Olteanu, Titus Gheorghiof, Puiu Hasotti si Crin Antonescu.
Remaniere iminenta
Surse de la varful PNL ne-au precizat ca lideri impozanti ai liberalilor, printre care senatorii Norica Nicolai si Puiu Hasotti au propus ca, dupa caderea motiunii pesediste in derizoriu, sa fie operata o remaniere a Cabinetului Tariceanu. O astfel de remaniere ii priveste in mod direct pe Adrian Cioroianu, Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu. De altfel, nemultumirile liberalilor "varstnici" privitoare la liberalii in genere numiti "copiii lui Tariceanu", nu sunt de ieri de azi. Ministrul de Externe Cioroianu a reusit insa sa puna bomboana pe coliva zilele trecute cand a gasit de cuviinta sa declare ca solicitarea PNL privitoare la retragerea trupelor romanesti din Irak a fost una pripita. De asemenea, liderii cu vechime in PNL si-au manifestat nemultumirea si in privinta gafelor repetate ale tanarului Cristian Adomnitei cat si vizavi de varsta lui Tudor Chiuariu. Un alt motiv de dezbinarea in PNL il reprezinta faptul ca negocierile cu PSD au o singura cale: via Bogdan Olteanu-Tariceanu.
Motiunea se dezbate astazi
Motiunea de cenzura a PSD va fi dezbatuta astazi, de la ora 12, au decis conducerile celor doua Camere ale Parlamentului, care nu au mai luat in discutie amanarea pentru joi a votului decisiv pentru soarta Guvernului Tariceanu. De altfel, secretarul Camerei, pesedistul Ioan Muntean, nici nu a mai depus la Biroul Permanent cererea de amanare a dezbaterii documentului PSD, motivata initial de necesitatea audierii, inainte de sedinta de plen comuna, a unor membri CNVM care ar trebui validati in functie in aceeasi cu votul asupra motiunii. Conducerea Parlamentului a hotarat sa decaleze sedinta dedicata motiunii cu doar cateva ore, de la 9:30, la 12, urmand ca audierile membrilor CNVM sa se faca de catre comisiile de specialitate de dimineata, de la ora 9:00. (R.I.P.)
Cearta pe bile
Pedistii vor vota in favoarea motiunii cu bilele la vedere in pofida amenintarilor presedintelui Bogdan Olteanu. Conservatorii tin sa respecte secretul, dar au anuntat ca parlamentarii lor vor vota impotriva motiunii PSD. Parlamentarii PRM nici macar nu se vor apropia de urna. "Ne vom abtine de la vot, probabil multi nici nu vor veni", a declarat presedintele PRM, C.V. Tudor. Acesta urmeaza sa tina totusi un discurs in care se pare ca il va acuza iarasi pe presedintele Basescu pentru criza politica prelungita. Vadim a precizat ca, desi a promovat ideea unui guvern de uniune nationala, este prea tarziu pentru negocieri pe ultima suta de metri inaintea votarii motiunii. (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.