Interviu cu Pia RAUG, muzician danez, secretar general al ECA

Pia Raug (nascuta in 1954) s-a lansat in 1978 cu primele albume discografice. In paralel textele cantecelor au aparut in mai multe plachete de versuri, iar in 2000 autoarea

Interviu cu Pia RAUG, muzician danez, secretar general al ECA

Pia Raug (nascuta in 1954) s-a lansat in 1978 cu primele albume discografice. In paralel textele cantecelor au aparut in mai multe plachete de versuri, iar in 2000 autoarea a debutat ca romancier. A fost militanta pacifista si anti-UE. Este secretar-general al Consiliului European al Artistilor din 2005 (ECA).

- Cred ca putina lume in Romania a auzit de dumneavoastra ca artist. Cine este, deci, Pia Raug?
- De 35 de ani imi interpretez propriile cantece, imi scriu si versurile, in limba daneza. Am compus in limba engleza doar la inceputurile carierei mele, dar foarte curand am spus stop si am inceput sa scriu in daneza.

- In Romania tocmai s-a incheiat Festivalul International George Enescu. Ati fost vreodata invitata la acest festival?
- Nu, eu sunt un artist prea national. Cant numai in daneza, si atunci muzica mea are raspandire in spatiul nordic.

- Stim ca veniti dintr-o tara cu un regim liberal in domeniul culturii. Ati simtit vreodata obstacole in calea artistilor din Danemarca?
- Cand m-am lansat eu era mai usor pentru un artist sa se afirme. Erai bun, apareai la radio si televiziune. Acum este mai rau. Multi interpreti se vad obligati sa faca compromisuri, pentru mediatizare, pentru televiziunea comerciala. Ori ai cunostinte in mass media, ori esti un superstar. Altfel trebuie sa astepti sa mori pentru a fi recunoscut. Iar in Danemarca superstaruri sunt doar cei care canta in limba engleza sau piese americane.

- Cate ceva despre ECA acum. Merge cultura inaintea politicului in integrarea europeana, prin integrarea unor tari exterioare UE cum ar fi Serbia sau Rusia?
- Europa nu este doar Uniunea Europeana, Uniunea este ceva restrans la 27 de tari. Consiliul Europei are 53 de tari...

- Sunteti deci mai apropiati de Consiliul Europei decat de UE?
-N-as spune asta, e vorba de numar, nu de politica.

- De exemplu Marea Britanie, o mare tara a UE, nu este in ECA
- Nu este, pentru ca Marea Britanie are cultura ei dominata de America. Am constatat aceasta cand am fost acolo saptamana trecuta (15 septembrie, n.r.), am vazut ca apropierea Marii Britanii de Europa nu este OK si am decis ca nu poate fi membra ECA. Aceasta orientare nu vine dinspre politica, ci mai mult dinspre industria entertainmentului. Noi avem nevoie in fiecare tara de artisti nationali, care sa se promoveze singuri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.