Restrictiile care se aplica cetatenilor romani care doresc sa viziteze Marea Britanie ar trebui inlaturate, iar in acest moment, practic, Guvernul britanic vrea sa-si revizuiasca aceasta atitudine asa cum a promis acum 12 luni, a declarat, miercuri,
Restrictiile care se aplica cetatenilor romani care doresc sa viziteze Marea Britanie ar trebui inlaturate, iar in acest moment, practic, Guvernul britanic vrea sa-si revizuiasca aceasta atitudine asa cum a promis acum 12 luni, a declarat, miercuri, Keith Vaz, membru al Parlamentului britanic, presedinte al Comitetului pentru Afaceri Interne din cadrul Camerei Comunelor.

"Eu nu sunt membru al Guvernului britanic, dar ca membru al Parlamentului si ca presedinte al Comitetului pentru Afaceri Interne voi pregati un raport in atentia Guvernului, cu recomandari foarte clare ca aceste restrictii sa fie inlaturate", a spus oficialul britanic, la Bucuresti, la o conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu conducerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, transmite Rompres.

Keith Vaz a adaugat ca atunci cand o tara se alatura Uniunii Europene (UE) aceasta trebuie sa aiba un statut de partener egal cu celelalte state membre ale uniunii si sa le permita cetatenilor Romaniei sa-si exercite drepturile la fel ca toata lumea.

"Cei 12.000 de cetateni romani care se afla in prezent in Marea Britanie si sunt angajati contribuie enorm la economia noastra si au avut un rol important in a face din aceasta economie, una din cele mai puternice din Europa", a afirmat parlamentarul britanic.

El a mentionat ca un raport intocmit de 'Ernst & Young' a relevat faptul ca intrarea celor opt tari din Europa de est in Marea Britanie a ajutat economia sa creasca si sa reduca dobanzile bancare cu 8,5 procente.

In context, presedintele Comitetului pentru Afaceri Interne din cadrul Camerei Comunelor a precizat ca, daca se doreste ca economia europeana sa fie competitiva la nivel mondial, acest obiectiv poate fi atins, insa "numai daca avem o libertate totala a fortei de munca, a cetatenilor si a capitalurilor".

"Londra este locul unde se fac afaceri pentru romani, iar Bucurestiul este locul perfect pentru britanici, pentru a face afaceri si aceste doua capitale financiare pot lucra impreuna, intr-un parteneriat, dar trebuie ca acest lucru sa se fac echitabil", a subliniat oficialul britanic.

Totodata, el a asigurat ca in Parlamentul britanic nu exista tendinte negative fata de romani. Potrivit lui Keith Vaz, din 2004 pana in prezent, Marea Britanie a eliberat aproximativ 700.000 permise de munca cetatenilor din tarile nou-intrate in UE.

Keith Vaz efectueaza o vizita de lucru la Bucuresti, in perioada 2 - 3 octombrie 2007, pentru intalniri cu inalti oficiali din Guvernul Romaniei pentru a se informa si discuta despre situatia din Romania la noua luni de la aderarea in UE. Scopul vizitei este de a se informa asupra progreselor pe care Romania le-a inregistrat ca urmare a aderarii sale la UE si de a discuta pe tema liberei circulatii a lucratorilor si a modului in care se realizeaza accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie.

Keith Vaz s-a dovedit a fi unul dintre cei mai puternici sustinatori ai Romaniei pe parcursul procesului de aderare la UE, atat in calitate de membru al Parlamentului, cat si ca ministru pentru Europa. A avut numeroase interventii pozitive in Parlamentul britanic in ceea ce priveste ratificarea Tratatului de aderare si aplicarea principiului liberei circulatii a lucratorilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.