Daca va fi adoptata legea investitiilor si daca vor fi construite parcuri industriale noi, Romania ar putea atrage investitii straine directe apropiate de nivelul record din 2006, de 9,1 miliarde de euro in urmatorii ani, estimeaza Agentia Romana pen
Daca va fi adoptata legea investitiilor si daca vor fi construite parcuri industriale noi, Romania ar putea atrage investitii straine directe apropiate de nivelul record din 2006, de 9,1 miliarde de euro in urmatorii ani, estimeaza Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS). "In principiu, putem atinge nivelul de noua miliarde de euro, depinde insa doar de noi. In acest sens, este absolut necesara adoptarea unei legi a investitiilor, care sa sprijine investitorii. De asemenea, autoritatile locale trebuie sa ia in calcul investitii in parcuri industriale noi, deoarece cele vechi sunt ocupate in totalitate de investitori", a declarat ieri, la o intalnire cu investitorii germani organizata de Ziarul Financiar, Sorin Vasilescu, director in ARIS, informeaza Mediafax.
Vasilescu a mentionat ca Romania este avantajata si de contextul international in care investitorii care doresc sa construiasca fabrici pentru exportul productiei in Europa Centrala si de Est au inceput sa renunte la amplasarea acestor unitati in China si se orienteaza spre locatii mai ieftine din Europa. "In ultimii doi ani, foarte multi investitori cauta amplasamente mai ieftine, dar nu foarte departe de Europa Centrala. In China mai merg investitorii care doresc sa produca pentru piata asiatica", a spus Vasilescu.Romania este inca atractiva pentru investitorii strainiRomania a atras anul trecut investitii straine directe de 9,1 miliarde de euro, nivel influentat pozitiv de privatizarea Bancii Comerciale Romane, cea mai mare institutie de credit de pe piata romaneasca. Legat de legea investitiilor, Vasilescu a declarat ca actul normativ este inca in faza de definitivare a proiectului si ca in scurt timp va fi lansat spre dezbatere publica. "Credem ca pana la sfarsitul anului proiectul de lege va fi aprobat de Parlament si publicat in Monitorul Oficial", a adaugat reprezentantul ARIS. Reprezentantii investitorilor germani au apreciat ca este necesara adoptarea unei legi a investitiilor, care sa prevada avantajele oferite companiilor si sa stabileasca autoritatile cu atributii in domeniu.
"Guvernul nu a pus pe picioare legislatia in domeniul investitiilor. In aceste conditii, practic companiile nu pot investi in Romania, neadoptarea acestui act normativ fiind o piedica pentru dezvoltare. De aceea, nu am vazut in acest an nume de investitori importanti. Cei care vin sa investeasca in Romania vin in virtutea dezvoltarii intra-europene si nu pentru legislatia in domeniul investitiilor", a spus Jorg K. Menzer, partener in cadrul casei de avocatura Norr Stiefenhofer Lutz.Proiectul se afla pe agenda Guvernului din 2005Guvernul a initiat inca din 2005 proiectul Legii investitiilor, iar singura forma a legii a fost prezentata la jumatatea anului trecut, insa ulterior s-a decis modificarea proiectului.
In luna iunie, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca proiectul de lege va fi publicat intr-o luna pe site-ul institutiei. Guvernul a aprobat in luna martie a acestui an un memorandum privind infiintarea unei comisii interministeriale care avea ca atributie elaborarea proiectului in termen de 30 de zile.
Potrivit declaratiilor reprezentantilor ministerelor care lucreaza la elaborarea legii, actul normativ se va adresa in mod nediscriminatoriu tuturor originilor de capital si de investitii, urmand sa fie un instrument de orientare inclusiv regionala care va duce la eliminarea disparitatilor de dezvoltare regionala si de dezvoltare economica a Romaniei.
Actul va cuprinde si o serie de facilitati care ar putea fi acordate investitorilor, cum ar fi scutirea de taxe si impozite pe o perioada de cinci ani, asigurarea utilitatilor si acordarea unor terenuri pentru realizarea de investitii.
Vosganian a anuntat la inceputul lunii martie ca noua lege va reglementa interventia statului pentru sprijinirea investitiilor de amploare sau in zone defavorizate.
El a mentionat, la acea data, ca proiectul de lege prevede o serie de facilitati pentru investitiile care vizeaza crearea de noi locuri de munca, dezvoltare regionala si cercetare-dezvoltare, acestea fiind insa conditionate de mentinerea investitiilor pentru perioade de pana la 15 ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.