Pe masura ce numararea voturilor din estul si sudul rusofon al Ucrainei avanseaza, creste si avansul Partidului Regiunilor in fata blocului Iulia Timosenko, astfel ca pozitia in Rada a celor doua tabere rivale, "portocalie" si "albastra" este foarte
Pe masura ce numararea voturilor din estul si sudul rusofon al Ucrainei avanseaza, creste si avansul Partidului Regiunilor in fata blocului Iulia Timosenko, astfel ca pozitia in Rada a celor doua tabere rivale, "portocalie" si "albastra" este foarte echilibrata, lucru care creste importanta Blocului centrist Litvin, care ar putea inclina decisiv balanta puterii.
Dupa numararea a 94,17 la suta din sufragii, Partidul Regiunilor (PR) se afla pe primul loc cu 34,17 la suta din optiunile ucrainenilor, urmat de Blocul Iulia Timosenko (BIuT) cu 30,8 la suta, Ucraina Noastra-Autoapararea Populara (NUSN) cu 14,29 la suta, Partidul Comunist, cu 5,37 la suta si Blocul Litvin (de centru) cu 3,98 la suta, in timp ce Partidul Socialist (PS) a coborat la 2,9 la suta, sub pragul de intrare in legislativ. Astfel, "tabara albastra", formata din PR si comunisti insumeaza 39,5 la suta iar "portocalii" 45,09 la suta, dar formarea unei majoritati stabile in Rada depinde de optiunea centristilor, mai ales daca, in final socialistii, aliati ai PR in actualul legislativ vor reusi sa depaseasca totusi pragul. In aceasta situatie, "albastrii" impreuna cu Blocul Litvin ar totaliza 46,3 la suta depasind coalitia "portocalie". Cea mai importanta semnificatie a acestor alegeri este, insa, infirmarea sondajelor de opinie preelectorale care vedeau Blocul Iulia Timosenko la numai 23 la suta si Partidul Regiunilor la 37 la suta. Explicatia este, conform unei analize postelectorale, absenteismul masiv al electoratului rusofon, pe care PR l-a considerat dinainte casigat. "Esecul alb-albastrilor se datoreaza refuzului partidului lui Ianukovici de a-si axa campania pe statutul limbii ruse in Ucraina, pe retorica anti-NATO si dubla cetateanie", considera analistul politic rus Aleksei Ivanov. Potrivit datelor oficiale, aproximativ doua milioane de alegatori din regiunea miniera Donbass, fief-ul lui Ianukovici, nu s-au prezentat la alegeri, ignorand apelul premierului de a participa la un "scrutin crucial".
Conform unor observatori apropiati Partidului Regiunilor, numarul alegatorilor care nu s-au prezentat la vot numai in Donbass depaseste de aproape 2,5 ori numarul intregului electorat "portocaliu" din regiunea Lvov si Ternopol.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.