Un STUDIU publicat pe 11 Septembrie 2007 in Jurnalul Neurologia arata ca, in compatie cu dieta tipica americana, dieta mediteraneana (DM) prelungeste semnificativ timpul de supravietuire al bolnavilor de de Alzheimer. (1) Vreme de 4 ani si jum

Un STUDIU publicat pe 11 Septembrie 2007 in Jurnalul Neurologia arata ca, in compatie cu dieta tipica americana, dieta mediteraneana (DM) prelungeste semnificativ timpul de supravietuire al bolnavilor de de Alzheimer. (1) Vreme de 4 ani si jumatate, cercetatorii au urmarit 192 de bolnavi de Alzheimer. In aceasta perioada, 85 au murit. Bolnavii care au avut o dieta apropiata de dieta mediteraneana au trait cu 1,3 ani mai mult decat cei care aveau o dieta americana tipica. Cei care au urmat cu exactitate DM au trait cu 4 ani mai mult. Un studiu publicat pe 9 Octombrie 2006 in Jurnalul Arhivele Neurologiei aratase ca DM reduce riscul de aparitie al bolii Alzheimer cu 68%. (2) DM are la baza cereale integrale, legume, fructe, nuci crude (aici pot intra si migdale, alune de padure, caju, dar crude) peste, branzeturi fermentate, iaurt sau lapte fermentat (preferabil de capra) si ulei de masline extravirgin. Vinul rosu apare si el in cadrul acestei diete, fiind insa limitat la un pahar pe zi. Dieta mediteraneana contine astfel cantitati importante de beta-caroten, vitamina C, tocoferoli si tocotrienoli ( adica vitamina E ), polifenoli, si minerale esentiale, precum seleniu, magneziu, zinc, fier, calciu si iod. SITUATIA ACTUALA. Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa, caracterizata prin pierderea lenta si ireversibila a memoriei, limitarea activitatilor uzuale, bolnavul ajungand in final complet dependent de familie sau ingrijitori. 13 milioane de oameni din intreaga lume sufera de temuta maladie, doar in SUA inregistrandu-se anual peste 65000 de decese prin Alzheimer sau complicatiile acesteia. Costurile necesare ingrijirii bolnavilor cu Alzheimer din SUA depasesc 100 de miliarde de $. In Marea Britanie, resursele consumate ating 30 de miliarde $. ALTE BENEFICII ALE DIETEI DM este extrem de bine studiata de cercetatori. In baza de date medicale Medline au fost publicate pana in prezent peste 860 de studii privind DM, din care 159 de la inceputul anului 2007. DM are efect antioxidant. DM blocheaza oxidarea colesterolului si depozitatarea lui pe vasele de sange, atat la oameni sanatosi cat si la diabetici de tip-2 , lucru ce scade riscul bolii de inima, dupa cum arata un studiu publicat in Septembrie 2007 in a€˜Jurnalul Alimentelor Medicinalea€™ (3). Apoi, in special la obezi sau supraponderali, DM scade cu aproximativ 13% colesterolul total , cu 3mmHg tensiunea arteriala sistolica si creste cu 11% sensibilitatea la insulina, rezultate publicate pe 19 Septembrie 2007 in jurnalul a€˜Lipidele in Sanatate si Boalaa€™. (4) DM reduce cu 25% prevalenta sindromului metabolic Sindromul metabolic inseamna glicemie mare, talie mare, colesterol mare, grasimi multe in sange, hipertensiune si creste riscul de infarct si accident vascular cerebral. (Cercetarea Moleculara a Nutrientilor din Alimente - 19 Septembrie 2007 / Cercetarea Diabetului - 21 august). (5/6) DM reduce semnificativ riscul de osteoporoza si fracturi osoase (Stiinta Medicala - Octombrie 2007). (7) Comparativ cu o dieta departata de tiparul DM, aceasta din urma reduce de 9 ori riscul de a fi avea un infarct miocardic. Totodata, costurile pentru servicii medicale ale unei persoane ce urmeaza DM scad de 10 ori, dupa cum arata un studiu publicat in iunie 2007 in Jurnalul Alimentelor Medicinale.(8) DM ar putea preveni peste 50% din cancerele tubului digestiv ( esofag, stomac, colon, rect), dupa cum arata un studiu publicat in decembrie 2006 in jurnalul Nutritia si Sanatatea Publica.(9) Alte resurse : O piramida completa a DM este accesibila aici. Concluzie: Beneficiile DM o recomanda tuturor categoriilor de consumatori. Bibliografie 1) Neurology. 2007 Sep 11;69(11):1084-93.Mediterranean diet and Alzheimer disease mortality. 2) MEDITERRANEAN DIET ASSOCIATED WITH REDUCED RISK OF ALZHEIMERa€™S DISEASE 3) J Med Food. 2007 Sep;10(3):511-20. Effect of fast-food mediterranean-type diet on human plasma oxidation. 4) Lipids Health Dis. 2007 Sep 19;6(1):22 [Epub ahead of print]Mediterranean diet and insulin sensitivity, lipid profile and blood pressure levels, in overweight and obese people; The Attica study. 5) Mol Nutr Food Res. 2007 Sep 19; [Epub ahead of print] Mediterranean diet and the metabolic syndrome. 6) Diabetes Care. 2007 Aug 21 MEDITERRANEAN DIET INVERSELY ASSOCIATED WITH THE INCIDENCE OF METABOLIC SYNDROME: THE SUN PROSPECTIVE COHORT. 7) Med Sci (Paris). 2007 Sep-Oct;23(8-9):756-760. [Mediterranean diet and osteoporosis prevention.] 8) J Med Food. 2007 Jun;10(2):239-43.Estimating the 10-year risk of cardiovascular disease and its economic consequences, by the level of adherence to the Mediterranean diet: the ATTICA study. 9) Public Health Nutr. 2006 Dec;9(8A):1077-82.Diet and cancer risk in Mediterranean countries: open issues.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.