La nord de Ierusalim a fost descoperita cariera din care au fost extrase blocurile de piatra folosite la construirea celui de-al doilea Templu, al regelui Irod, de la Ierusalim.

"In sfarsit, stim cum a putut realiza Irod o lucrare uriasa s
La nord de Ierusalim a fost descoperita cariera din care au fost extrase blocurile de piatra folosite la construirea celui de-al doilea Templu, al regelui Irod, de la Ierusalim.

"In sfarsit, stim cum a putut realiza Irod o lucrare uriasa si unde a gasit blocurile de piatra, dintre care unele sunt mai mari decat cele folosite la construirea piramidelor din Egipt", a explicat presei Yuval Barukh, directorul adjunct al departamentului israelian pentru antichitati.
Blocurile de calcar sunt de o calitate apropiata de cea a marmurei si sunt similare celor din Zidul de Vest ("Zidul Plangerii"), ultimul vestigiu ramas din Templul lui Irod, distrus de romani in anul 70 a.D. In situl arheologic - descoperit in urma unei inspectii de rutina, in vederea demararii unor lucrari publice - au fost gasite monede datand din epoca lui Irod si unelte, intre care o dalta de fier uitata in fisura dintre doua blocuri.
Istoricul evreu Flavius Josefus povesteste ca echipe de zeci de lucratori - majoritatea sclavi - loveau simultan cu daltile pentru a desprinde blocurile de piatra de cate 5 si chiar 7 tone. Pentru transportul blocurilor de piatra din cariera pana la locul impresionantei constructii era nevoie de alte cateva zeci de mii de oameni, ca si de cai si camile.
Sub soseaua care uneste orasul Ramallah din Cisiordania si Ierusalimul Vechi au fost descoperite vestigiile vechiului drum construit in epoca lui Irod special pentru transportul blocurilor de piatra cu care a fost ridicat templul.
In afara celui de-al doilea Templu din Ierusalim, in timpul domniei lui Irod in Iudeea (37-4 i.C.) au mai fost construite orasul-port din Cezareea si fortaretele de la Masada, Ierihon si Herodion (langa Bethleem), unde a fost descoperit recent mormantul regelui.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.