In baschetul romanesc vestile rele par a nu se mai sfarsi. Dupa esecurile nationalelor, masculina si feminina, in competitiile continentale, a venit randul campionatului intern sa primeasca o lovitura sub centura. Cea mai valoroasa echipa feminina ro
In baschetul romanesc vestile rele par a nu se mai sfarsi. Dupa esecurile nationalelor, masculina si feminina, in competitiile continentale, a venit randul campionatului intern sa primeasca o lovitura sub centura. Cea mai valoroasa echipa feminina romaneasca de baschet - MCM Targoviste, campioana nationala en-titre, este in prag de desfiintare. Fara bani, fara jucatoare si fara antrenor, Formatia damboviteana nu mai exista practic decat pe hartiile din sertarele forului nostru de specialitate. Campionatul national incepe pe 25 octombrie si, daca pana la acea data, adica in mai putin de trei saptamani, situatia nu va fi solutionata, echipa isi va pierde locul din primul esalon al baschetului romanesc.
De fapt insa termenul este si mai "strans", adica pana pe 15 octombrie, caci aceasta este data limita pana la care Federatia Romana de Baschet accepta dosarele cluburilor care vor sa participe in campionat! De asemenea, tot pe 15 octombrie se incheie perioada de transferuri si trebuie depusa lista oficiala a jucatoarelor.

Renuntare cu efect neasteptat
Problemele au inceput in iulie, cand presedintele Gabriel Boriga, care era si sponsor principal, s-a retras oficial de la carma echipei. Atunci reprezentantii consiliului local au asigurat colectivul tehnic ca vor ajuta formatia sa supra - vietuieasca, chiar primarul Iulian Furcoiu insistand ca echipa sa fie inscrisa in campionatul national. "Bugetul clubului la ora actuala este zero, iar cu o luna inainte de inceperea campionatului, echipa este in pragul desfiintarii. Lotul este extrem de subtire, de fapt la antrenamente participand numai patru junioare ale clubului, pentru ca senioare practic nu au mai avut cu cine sa-si discute contractele", a spus Catalin Tanase, antrenorul formatiei Municipal Targoviste, singurul care se mai lupta pentru "supravietuirea" campioanei en-titre a baschetului feminin romanesc.
Mai multe baschetbaliste, precum americancele Tiffany Porter si Christal Kemp, rusoaicele Volha Yaroshka si Anastasia Anderson sau componentele lotului reprezentativ al Romaniei Andra Mandache si Monika Brosovszky, care au avut contracte pana in iunie, ar fi dorit sa continue sa joace la Targoviste, dar nimeni nu le-a facut nici o oferta, asa ca s-au orientat catre alte echipe din primul esalon. De asemenea, Alexandra Cutas, Larisa Toma si Elena Dinca, inca sub contract cu Municipal Targoviste, vor trebui sa-si caute "de lucru" in alta parte din aceleasi motive. Interesant este faptul ca multe dintre aceste jucatoare extrem de valoroase (cel putin la nivelul baschetului feminin din Romania) au fost contactate si probabil se vor regasi in campionatul viitor in lotul echipei din Arad, formatia care a pierdut finala sezonului trecut in fata targovistencelor!
"Reusiseram sa facem o echipa foarte puternica si aveam ganduri serioase. Aveam dreptul sa participam in FIBA Europe Cup, eram calificati direct in grupe datorita rezultatelor noastre, dar pentru ca nu am avut bani pentru inscrierea in competitie, locul nostru a fost luat de Baschet Club ICIM Arad. Singura solutie ca echipa sa mai continue sa joace este implicarea municipalitatii si a Consiliului Judetean", a mai spus Tanase.

Primaria nu mai da nici un ban
De la Primarie insa raspunsul a venit ferm: pana la finalul anului nu se mai pot acorda fonduri pentru echipa feminina de baschet. "Consiliul local a aprobat la inceputul anului 2007 un buget de 2,2 miliarde de lei pentru MCM Targoviste, care trebuia sa ajunga pana la finalul anului. Conducerea clubului a manageriat insa prost fondurile echipei si s-a ajuns in situatia critica de acum. In momentul de fata, Consiliul local nu are cum sa suplimenteze fondurile pentru MCM si nici cum sa o finanteze in totalitate. Primaria nu poate sa sustina contracte de 2.000-3.000 de euro pe an pentru jucatoare, ci cel mult sa asigure cheltuielile echipei vizavi de deplasari, casa-masa-echipament. Ar fi existat o posibilitate de a accesa fonduri nerambursabile potrivit Legii 350/2005, dar proiectele trebuiau inaintate spre analizare si aprobare la inceputul anului", a explicat Viorel Motoroiu, directorul Directiei pentru Sport din cadrul primariei Municipiului Targoviste.
Pe de alta parte, se pare ca necazurile fetelor vor fi si mai greu de rezolvat numai de catre primarie, in conditiile in care din acest sezon si echipa masculina damboviteana de baschet BC Municipal Targoviste a promovat in prima divizie nationala. Astfel, Consiliul local va avea de analizat atat bugetul care va trebui alocat pentru echipa feminina, in cazul in care aceasta va reusi in cele din urma sa se mentina in prima divizie pana la finalul anului, cat si pentru cea masculina. Partea si mai rea este ca perioada de transferari se va incheia pe 15 octombrie, iar daca pana atunci nu se vor gasi fonduri pentru sustinerea financiara a contractelor jucatoarelor, pe 25 octombrie, cand se va da startul in divizia A a CN, MCM Targoviste nu va avea cu cine sa intre in teren. z

Palmares
>> SASE TITLURI NATIONALE IN 15 ANI
Baschetul feminin dambovitean a acces in primul esalon national in 1992, la finalul sezonului de debut incheind pe pozitia a noua. Trei ani mai tarziu, formatia Otelul Targoviste a iesit campioana, dar dupa aceasta performanta, pana in 2002, team-ul a avut o evolutie fluctuanta, remarcabil fiind doar titlul cucerit la finalul sezonului 1996-1997. In 2002, echipa din Targoviste a revenit in forta cu un sponsor puternic, a evoluat sub o noua titulatura - Otelul Livas - si a dominat campionatul intern. Trei ani consecutiv Livas a reusit sa urce pe prima treapta a podiumului, dupa care, in 2005-2006, a incheiat pe locul trei. Anul trecut, echipa si-a schimbat finantatorul si denumirea, in Municipal Targoviste, dar a reusit sa-si treaca in palmares un nou titlu national.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.