In prezent, institutiile de credit din Romania desfasoara un exercitiu de simulare privind aplicarea Basel II, pe baza situatiilor financiare la 30 septembrie 2007. Acordul Basel II contine o metodologie imbunatatita pentru managementul riscului, car
In prezent, institutiile de credit din Romania desfasoara un exercitiu de simulare privind aplicarea Basel II, pe baza situatiilor financiare la 30 septembrie 2007. Acordul Basel II contine o metodologie imbunatatita pentru managementul riscului, care va conduce la reducerea cerintelor de capital pentru portofoliul de credite al bancilor. Astfel, in cazul unui credit ipotecar, ponderea de risc pentru expunerea bancii este acum de 50%, iar dupa aplicarea Basel II va cobori la 35%. In cazul unui credit de retail negarantat, ponderea de risc va scadea de la 100 la 75%. Resursele financiare eliberate prin aplicarea noilor reglementari vor putea fi utilizate de banci pentru acordarea de noi credite. De asemenea, din 2008 va fi aplicat in Romania si cadrul standardizat de raportare prudentiala din UE, denumit COREP, dezvoltat de Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni. COREP stabileste forma si continutul raportorilor despre cerintele minime de capital. Creditul neguvernamental va ajunge, la sfarsitul anului 2007, la 34,3% din PIB, in luna august creditul neguvernamental situandu-se la circa 122 miliarde lei, din care 47% pentru populatie si 53% pentru companii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.