Documentatia necesara pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda a fost cumparata pana la 30 septembrie de 31 de potentiali investitori, din care 15 din Romania, au anuntat
Documentatia necesara pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda a fost cumparata pana la 30 septembrie de 31 de potentiali investitori, din care 15 din Romania, au anuntat marti reprezentantii Nuclearelectrica.
Dintre cele 31 de companii, sapte sunt mari producatori de energie electrica, sase mari consumatori de energie electrica, iar zece sunt distribuitori de electricitate. Totodata, printre companiile care au preluat documentatia se afla doua banci, un fond national de investitii si cinci potentiali contractori de bunuri si servicii, pentru finalizarea proiectului, potrivit operatorului centralei de la Cernavoda. Dupa provenienta, 12 dintre cei 31 de potentiali investitori sunt din UE, 15 din Romania, trei din America de Nord si unul din Asia.
Proiectul vizeaza constructia a doua reactoare nucleare de cate 700 MW fiecare, iar costurile proiectului se ridica la aproximativ 2,3 miliarde de euro.
Ministrul Varujan Vosganian a afirmat ieri ca la sfarsitul deceniului viitor Romania va trebui sa aduca uraniu de pe pietele internationale, iar statul roman are in vedere chiar achizitionarea unei mine de uraniu, dat fiind faptul ca rezervele nationale sunt estimate sa se epuizeze pana in 2017.
Procesul de selectie a investitorilor pentru aceste reactoare a inceput anul trecut si a ajuns in etapa negocierilor, insa autoritatile au decis sa reia procedurile. Cele 13 firme si consortii selectate anul trecut sunt AES Corporation (SUA), Alro Slatina, consortiul Ansaldo (Italia) - AECL (Canada), consortiul Unit Investments (Luxemburg) - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding (Turcia), Group Suez/Electrabel (Belgia), Electrica Bucuresti, ENEL (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania) si consortiul TESS Conex-ASAM Iasi, care insa s-a retras. Printre firmele interesate sa intre in proiect, altele decat cele 13 de anul trecut, se numara producatorul de tevi Tenaris Silcotub Zalau, producatorul de ciment Lafarge, Mittal Steel Galati, Electricite de France, Rompetrol si Energy Holding.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.