Cu 72 de ani in urma s-a nascut in satul basarabean Mana Paul Goma, ca fiu al Mariei si al lui Eufimie Goma. Prin nastere, la 2 octombrie 1935 Paul Goma a devenit in mod natural cetatean roman.

In martie 1944 familia Goma se refugiaza in
Cu 72 de ani in urma s-a nascut in satul basarabean Mana Paul Goma, ca fiu al Mariei si al lui Eufimie Goma. Prin nastere, la 2 octombrie 1935 Paul Goma a devenit in mod natural cetatean roman.

In martie 1944 familia Goma se refugiaza in Transilvania din calea Armatei Rosii "Liberatoare"... insa, din septembrie acelasi an incepe lupta pentru supravietuirea basarabenilor ca romani, impotriva pericolului "repatrierii" in "Patria Sovietica".

Dupa Armistitiul cu Natiunile Unite (12 septembrie) a inceput pe tot cuprinsul Romaniei vanatoarea pentru "repatrierea cetatenilor sovietici" (citeste basarabeni si bucovineni). Cine a citit Arta refugii stie cum au reusit micul Paul si invatatorul Eufimie Goma sa-si salveze familia si multi alti basarabeni de binefacerea intoarcerii cu forta in URSS, unde ar fi devenit automat cetateni sovietici, cu oasele albite in Siberia. Cine a citit si restul scrierilor lui Paul Goma i-a aflat biografia de vesnic fugarit, hartuit, arestat, torturat, deoist... de opozant fara rest al regimului comunist.

Toti aceia care vorbim despre "cazul Goma" ori ne dam cu presupunerea stim de ce este astazi scriitorul nostru refugiat politic. Recunoastem aci o adevarata mostenire din tata-n fiu. Ca si tatal sau, Paul Goma impartaseste cu familia mica si unita o soarta exemplara.


Daca stai stramb in fata oglinzii si te privesti drept, nu ai cum sa nu te inclini in fata verticalitatii sale. Restul..., vorb-aceea, sunt atat de vorbe, scuze, poticneli, neadevaruri si alibiuri!

Sanatate, multi ani, inca, si sa ne vedem in Romania!
Flori Stanescu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.