Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) tergiverseaza, in mod voit, prezentarea rezultatelor anchetei administrative si epidemiologice din cele trei ferme Smithfield in care au izbucnit focarele de pesta por
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) tergiverseaza, in mod voit, prezentarea rezultatelor anchetei administrative si epidemiologice din cele trei ferme Smithfield in care au izbucnit focarele de pesta porcina. In spatele declaratiilor oficiale, surse din industria carnii spun ca motivatia amanarii are un puternic substrat politic.

Scandalul pestei, inceput pe 4 august, data la care a izbucnit primul focar de pesta porcina in fermele Smithfield, continua. Nici pana in prezent ANSVSA nu a prezentat raportul anchetei incepute acum trei saptamani si in urma carora autoritatea promitea ca se vor stabili cauzele care au dus la aparitia focarelor de pesta porcina din Timis. „Astazi (10 septembrie, n.r.) am inceput ancheta, care va fi finalizata la finele acestei saptamani“, promitea Radu Roatis, presedintele ANSVSA. Ulterior, presedintele ANSVSA a amanat cu doua saptamani anuntarea rezultatelor anchetei, pentru saptamana aceasta, pe 26 septembrie.

In momentul in care trebuiau anuntate rezultatele anchetei, contactat de cotidianul „Gardianul“, Radu Roatis a confirma t ca ancheta administrativa si epidemiologica a fost terminata. „Am finalizat ancheta. Raportul este la mine pe birou, dar il vom face public saptamana viitoare, marti. Acum nu va pot da mai multe detalii, pentru ca nu vreau sa pierd avionul“, ne-a declarat Radu Roatis. Potrivit unor surse apropiate autoritatii, presedintele ANSVSA ar fi plecat in Spania pentru 5 zile.

Numai ca exista si alte variante cu privire la data la care va fi prezentat raportul. 'Domnul Roatis ne-a spus ca ne va prezenta raportul nu saptamana aceasta, ci abia peste o saptamana, pe 8 octombrie>>, sustine Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Crescatorilor de Porci.

Miza raportului este uriasa
Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea, ANSVSA va amana prezentarea raportului pana dupa votarea motiunii de cenzura. 'Nimeni nu este sigur de scaunul pe care il ocupa, asa ca e mai bine sa se amane lucrurile sensibile pana trece motiunea>>.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.