Daniel Iacob are aproape 35 de ani si este absolvent de „Arte plastice“ cu specializarea arta monumentala. Dupa ce a terminat facultatea, si-a dat seama ca nu se simte prea bine in domeniu, asa ca a mai facut o facultate. A devenit licen
Daniel Iacob are aproape 35 de ani si este absolvent de „Arte plastice“ cu specializarea arta monumentala. Dupa ce a terminat facultatea, si-a dat seama ca nu se simte prea bine in domeniu, asa ca a mai facut o facultate. A devenit licentiat si in matematica. A profesat apoi cativa ani, dar banii nu erau suficienti. Din salariu si meditatii abia daca putea trece luna. Asa ca s-a hotarat sa puna diplomele deoparte si sa incerce altceva. Acum este receptioner la un salon de frumusete. Castiga bine si are linistea pe care o cauta. El este un exemplu al maturizarii romanilor in privinta locului de munca. Ideea ca trebuie sa iesi la pensie din primul domeniu sau chiar loc de munca incercat nu mai este valabila. „Aproape 20 la suta din cei cu care avem contact isi schimba domeniul de activitate. Oamenii si-au dat seama ca pregatirea lor este valabila in mai multe zone si nu se sperie sa treaca dintr-o industrie in alta“, explica Madalina Popescu, director al unei firme de recrutare. Nici varsta inaintata nu mai este un motiv de teama pentru a parasi un loc de munca. „Angajatorii au inteles ca trebuie sa caute in primul rand valoare, nu a spect sau tinerete“ spune Raluca Ionas, consultant la o firma de head-hunting. Astazi, pe piata romaneasca a locurilor de munca, cele mai cautate posturi sunt cele din retail (vanzare directa), constructii si posturile cu diferite specializari. „Oamenii nu se mai sperie de sefii care ameninta cu concedierea. Multi au devenit constienti de valoarea lor si de faptul ca o schimbare a carierei poate fi chiar o idee buna“, mai spune Madalina Popescu.

Doar 5% dintre angajati s-au recalificat
Reprezentantii agentiilor de ocupare a fortei de munca sustin ca doar 5% dintre romani au urmat cursuri de formare profesionala, fata de o medie de 25% in Europa. Dintre acestia cei mai multi sunt tinerii, si nu cei trecuti de 45 de ani. In topul celor mai cautate profesii se afla, pentru cei cu studii superioare, inginerii IT, de constructii si instalatii si inginerii zootehnisti, pomicultori si horticultori. „Romania are un mare potential agrar si tocmai de aceea, incepand din 2008, aceste profesii vor avea mare cautare. La fel de solicitati sunt si medicii veterinari, dar si economistii-contabili“, ne-a declarat Dumitru Pelican, director executiv al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.