O propunere legislativa a Comisiei Europene privind reforma in domeniul utilitatilor stirneste reactii adverse in unele state UE.

Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a prezentat miercuri la Bruxelles un proiect de reforma a pietelor de utilitati din spatiul comunitar. Documentul se refera in special la domeniul energetic si la cel al alimentarii cu gaze. Actul a fost asteptat cu sufletul la gura de reprezentantii mai multor state UE. El contine o serie de prevederi contestate si ar putea stirni o polemica acerba intre Bruxelles si unii membri ai Uniunii.

Companiile energetice ar trebui impiedicate sa detina paralel facilitati de productie si retele de distributie a curentului, potrivit proiectului. Cele doua sisteme ar trebui separate astfel incit sa se afle in proprietatea a doua entitati diferite. Potrivit analistilor, „masura ar garanta o buna competitivitate si ar duce la scaderea preturilor".

Planul este aspru criticat de mai multe tari comunitare, care au amenintat ca se vor opune aplicarii lui, cu toata puterea. Cele mai vehemente sint Franta si Germania, state in care exista giganti energetici ce ar fi grav afectati de noua legislatie - EDF, respectiv EON. Cele doua companii detin in prezent controlul atit asupra productiei, cit si asupra distributiei de electricitate.

De cealalta parte, Irlanda, Marea Britanie, Spania si Suedia sprijina proiectul Comisiei. Reprezentantii acestor state spun ca, fara separarea productiei de distributie, firmele noi nu au nici o sansa sa intre si sa se impuna pe piata.

Pentru a evita o confruntare violenta, Comisia Europeana a propus si o varianta de compromis. Marile companii pot sa-si pastreze facilitatile de productie si proprietatea asupra sistemelor de distributie. Acestea din urma trebuie insa date spre administrare unor firme noi.

Documentul inaintat de Comisie ar putea nemultumi si furnizorii de utilitati din afara UE. Potrivit propunerii, „liniile de electricitate si conductele de gaz din spatiul comunitar ar trebui declarate esentiale pentru competitivitatea economiei si pentru bunastarea cetatenilor". Ca urmare, firmele non-UE „nu le pot influenta activitatea, iar cetatenii din afara Uniunii nu pot achizitiona un astfel de sistem de distributie fara aprobarea blocului comunitar". Aceste prevederi vor limita drastic accesul pe piata pentru companiile de utilitati din afara spatiului UE.

Potrivit analistilor, masurile sint menite sa calmeze temerile unor state care spun ca separarea productiei de distributie va slabi companiile comunitare si le va arunca sub dominatia firmelor non-UE. Cele mai amenintatoare din acest punct de vedere sint grupurile economice din state bogate in zacaminte de gaze si petrol, precum Arabia Saudita, Rusia si Algeria. De altfel, autoritatile din Moscova au criticat deja proiectul Comisiei Europene, pe care l-au catalogat drept „isteric". Ministrii Energiei din cele 27 de state comunitare vor incepe negocierile pe marginea acestui document, in luna octombrie.

Proiectul Comisiei Europene nu influenteaza Romania, avind in vedere ca, la noi, producatorii de energie, transportatorii si distribuitorii sint separati inca din 1998, cind compania care le ingloba, Conel, s-a „spart" in mai multe entitati separate.