Pensia privata ar putea ajunge, la momentul intrarii in plata, la circa 80% din castigurile salariale, fata de 50% in prezent, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Consider ca peste circa
Pensia privata ar putea ajunge, la momentul intrarii in plata, la circa 80% din castigurile salariale, fata de 50% in prezent, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Consider ca peste circa 15 ani, cand vor intra probabil in plata, aceste fonduri de pensii private sa aiba o capitalizare de peste 20 miliarde euro. Aceste fonduri se vor repercuta asupra conditiilor de trai ale varstnicilor. Cand vor intra in plata, pensiile ar putea ajunge la 80% din castigurile salariale, fata de 50% in prezent", a explicat Vosganian. Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, dupa anul 2020, salariul mediu net din Romania va ajunge la circa 1.000 euro si, in aceste conditii, "putem socoti ca nu vom mai avea situatii de pensionari care sa fie amenintati in viata de zi cu zi", iar pensia nu va mai fi rezultatul disputei politice, ci un dividend rezultat din fructificarea investitiei de-o viata.
De asemenea, Varujan Vosganian a precizat ca MEF a luat masuri pentru a da incredere in acest sistem al pensiilor private obligatorii. Una dintre masuri vizeaza ca, dintre toate cotele platite de angajator, cea de 2% pentru pensia privata sa fie incasata prima.

Traian Basescu: "Legea pensiilor private, un compromis politic rezonabil"
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, in cadrul conferintei "Startul pensiilor in Romania", ca Legea pensiilor private reprezinta un compromis politic rezonabil in acest moment. Seful statului considera ca pensiile private pot fi o poveste de succes azi si pot deveni un element de catalizare a economiei romanesti si a bunastarii cetatenilor in perioada urmatoare. "Factorul politic va fi extrem de important in perioada urmatoare. Nu este suficient sa plantezi un pom la momentul potrivit, ci trebuie sa il si uzi la tinerete. A turna apa la radacina unui pom, inseamna ca factorul politic sa creeze conditiile ca fondurile de pensii sa evolueze pozitiv in economia romaneasca", a spus Traian Basescu. Acesta a mai adaugat ca, odata cu contributia obligatorie la fondurile private de pensii, cateva milioane de romani vor deveni investitori. Seful statului a recunoscut ca sistemul de pensii de stat este deficitar, aratand ca avem de-a face cu prima mare actiune in care statul paternalist primeste o lovitura grea. "Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist. Sistemul de pensii de stat are lacune, am vazut ca s-a ajuns la un sistem deficitar, datorita iresponsabilitatii. Vorbim astazi despre viitor, sistemul de pensii private va avea rezultate peste 20 de ani", a mentionat Traian Basescu.
El a subliniat ca, prin reglementarile actuale, "povestile vechi" care si-au pus amprenta in mod nefast asupra sistemului de pensii gen Caritas, Bancorex, Bankoop ori FNI, nu se mai pot intampla. In opinia sa, introducerea sistemului de pensii privat obligatoriu va descuraja munca la negru.
Perioada de aderare la fondurile de pensii administrate privat a inceput ieri, primul act de adeziune din campania pensiilor private obligatorii fiind semnat de Aviva, la ora 00,01. In cadrul unei conferinte de presa inedita, ce a avut loc duminica, la miezul noptii, si la care a participat si "Cronica romana", compania Aviva a inscris ieri primul roman in sistemul de pensii private obligatorii - Pilonul II. Aviva este cel mai vechi grup de asigurari din lume si este lider european in asigurari de viata si economii pe termen lung. Firma este totodata listata la Bursa de la Londra.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.